Útifű
2009-05-14 11:46:00

Az útifű Indiában és Iránban őshonos, a magokat pedig leggyakrabban gyógyászati célokra használják. Legismertebb útifüvek, a lándzsás útifű és az utilapú.


Napjaink népszerű étkezési rost. Leginkább arról ismert, hogy tisztán tartja a légutakat (és hogy csökkenti a székrekedést), kimutatták, hogy elősegíti a testsúlycsökkenést, méregtelenítést, általános emésztési zavarok kezelését, javítja az általános egészségi állapotot és a betegségek elleni harcban is potenciális segítséget nyújt. Előnyös lehet súlyvesztés szempontjából. Hiszen, ha az alany egyszerűen extra rosttal (ami az útifűben megtalálható) egészíti ki diétáját, az egészséges súlyvesztésre való képesség növekszik. A növény fogyasztása teltségérzetet okoz. Csökkenti a magas vércukorszintet, és segíti a glükóztoleranciát. Méregteleníti a szervezetet azzal, hogy kimossa a toxikus anyagokat az emésztőrendszerből. Segít eltávolítani a koleszterolt és a triglicerideket, így csökkentve a vérben ezen káros anyagok szintjét. Az útifüvek segíthetnek az olyan betegségek tüneteit, mint a herpesz, a magas vércukorszint, az irritációs bélszindróma, a hasmenés

Pollenriadó
Nyolc faja változatos termőhelyeken lelhető föl: homokpusztagyepek, szikes és sós puszták, száraz sziklagyepek, üde, nedves mocsárrétek, útszéli, taposott gyomtársulások. Vannak köztük pusztulóban lévő, védett ritkaságok és gyógynövények, de ezeket az útifű allergiások nem fogyaszthatják!

Virágzása: május – október

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak