Az útifű Indiában és Iránban őshonos, a magokat pedig leggyakrabban gyógyászati célokra használják. Legismertebb útifüvek, a lándzsás útifű és az utilapú.
Napjaink népszerű étkezési rost. Leginkább arról ismert, hogy tisztán tartja a légutakat (és hogy csökkenti a székrekedést), kimutatták, hogy elősegíti a testsúlycsökkenést, méregtelenítést, általános emésztési zavarok kezelését, javítja az általános egészségi állapotot és a betegségek elleni harcban is potenciális segítséget nyújt. Előnyös lehet súlyvesztés szempontjából. Hiszen, ha az alany egyszerűen extra rosttal (ami az útifűben megtalálható) egészíti ki diétáját, az egészséges súlyvesztésre való képesség növekszik. A növény fogyasztása teltségérzetet okoz. Csökkenti a magas vércukorszintet, és segíti a glükóztoleranciát. Méregteleníti a szervezetet azzal, hogy kimossa a toxikus anyagokat az emésztőrendszerből. Segít eltávolítani a koleszterolt és a triglicerideket, így csökkentve a vérben ezen káros anyagok szintjét. Az útifüvek segíthetnek az olyan betegségek tüneteit, mint a herpesz, a magas vércukorszint, az irritációs bélszindróma, a hasmenés
Pollenriadó
Nyolc faja változatos termőhelyeken lelhető föl: homokpusztagyepek, szikes és sós puszták, száraz sziklagyepek, üde, nedves mocsárrétek, útszéli, taposott gyomtársulások. Vannak köztük pusztulóban lévő, védett ritkaságok és gyógynövények, de ezeket az útifű allergiások nem fogyaszthatják!
Virágzása: május – október