Áldás a víz!
2009-07-31 18:10:00

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot, a lelki üdvösséget, de gyakorlati és esztétikai funkciókkal ellátott műalkotásokkal is éltették a víz szellemeit, isteneit a köztereken, a magánvillákban és a templomokban is.

Mediterrán hűsölés, természetesen
Már az ókorban is felfedezték a víz természetes hűsítő erejét, ezért különféle csővezetékekkel vezették a hősöket, vagy isteneket ábrázoló szoborcsoportokhoz, hogy a levegőbe spiccelt víz cseppjei elpárologva lehűtsék a közterek levegőjét is. A leghíresebb köztéri szökőkutak Rómában a barokk kor emlékét őrzi. Bizonyára mindenki számára ismert Piazza di Trevi kompozíciója. Magyarországon a keszthelyi Festetich kastély parkjában lévő szökőkút vívott ki elismerést a látogatóktól.

A mai kor is alkotott néhány modern szökőkút-csodát, gondoljunk csak néhány világismertségre törő hotel régi korokat idéző, vagy a mai stílust hirdető műszaki bravúrjára Las Vegasban, Párizsban vagy Tokióban.

Szökőkutakkal hűtötték régen a paloták, templomok termeit is. Az esztétika és a hűtés mellett keleten a Feng Shui alkalmazta a csobogókat, ezzel is biztosítva a CSI áramlását. A természet kis szigete ez minden hagyományosan berendezett távol-keleti házban. A növényekkel körbeültetett, a köveket gondosan elrendezett kis csobogó megnyugtató hangjával biztosítja a háziak pihenését.

A tisztaság fél egészség! Mindenkinek!
Az ókori civilizációk dicsőségét leginkább a közfürdők fényűzése, az építészeti megoldások bravúros cifrázása jellemzi. A rómaiak például majdnem minden nap ellátogattak a sokszor a gyógyforráshoz épült közfürdők valamelyikébe. Mindenki megtehette, mert olcsó volt, egészséges és a társadalmi élet egyik fő színtere, lévén, hogy bárkivel összefuthattak a napi politikát, vagy a pletykákat megbeszélni. A medencéket különféle hőmérsékleten töltötték fel, de lehetett választani a gőzfürdőt is. A medencéken kívül könyvtárat és különféle sporthelyiségeket, az udvaron pedig táblajáték és kockázási lehetőséget is találhattak a látogatók.

Egy csepp remény
A különböző vallások más és más dolgoknak tulajdonítottak jelentőséget, de egyben mindegyik közös volt. A víz jelentőségét minden kultúrában felismerték és számára méltó helyet adtak hitükben, rituáléikban. A legtöbb teremtésmítoszban megtaláljuk az őstengert. Szimbolikája mindenhol megegyezik, hiszen a tisztaság, az érintetlenség, a lelki üdv cseppfolyósított jelképe. A mohamedánok és a zsidók nem léphetnek be a templomba tisztálkodási rituálé nélkül. A keresztények szenteltvízzel locsolják meg az újszülöttet, az élőt és a holtat is. Testüket és lelküket is vele öblítik le, hogy megszabaduljanak az őket nyomó bűnöktől, és biztosítsák helyüket a túlvilág vidámabb oldalán.

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,

Ciklon közeleg

Szinte naponta olvassuk a fenti kifejezést az újságokban, naponta többször halljuk a rádióban vagy a tévében, azonban tartalmával kevesen vagyunk tisztában.
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak