Mit jelent az eső intenzitása?
2009-07-30 18:10:00

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik. A felhőt alkotó parányi ködcseppek mérete megváltozik. A heves felhőképződéskor a ködszemcsék egyre duzzadnak, majd nem tudnak tovább lebegni, lehullanak. A földfelszín felett kialakuló felhő, a köd belsejében gyakran tapasztaljuk az ilyen permetezés, ködszitálás megindulását. Egészen parányi vízcseppek vesznek körül bennünket, de ezek még nem esőcseppek.

Csak amikor a kiválás olyan gyors, hogy a kis ködcseppek valóban cseppnagyságúvá nőnek meg, akkor ered el az eső. Minél magasabb a felhő, az esőcseppek annál hosszabb utat tesznek meg lefelé, az út során annál több olvad össze, méretük megduzzad. Minél nagyobbak az esőcseppek, annál hevesebb a mozgásuk, egyre hevesebb tehát az eső.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,

Ciklon közeleg

Szinte naponta olvassuk a fenti kifejezést az újságokban, naponta többször halljuk a rádióban vagy a tévében, azonban tartalmával kevesen vagyunk tisztában.
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak