Napimádjunk helyesen
2009-07-30 18:00:00

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad, vigyázva a leégéssel, és odafigyelve bőrünk épségére. Álljon itt minden napimádónak 12+1 tipp arra, hogy miként is hódolhatnak napozási szenvedélyüknek anélkül, hogy a nyaralásról csakis a hámló, fájó, vörös bőrre tudnánk asszociálni!

1. Aki csecsemővel hódol a nap iránti imádatának, az fokozottan figyeljen a kis csöppségre! Az új jövevény bőre még igen érzékeny, a legjobb, ha nem is nagyon éri napsugár.

2. Anyajegyekkel rendelkezők, elefántcsont-fehér bőrűek, és azok, akiknek a családjában már előfordult a bőrrák betegsége, különösen figyeljenek oda önmagukra a napozás során.

3. Fontos a fokozatosság! Semmiképpen se vigyük túlzásba a napfürdőzést. Kezdetben próbálkozzunk csak fél órával, majd látva és érezve az eredményeket, a tapasztalatok szerint lehet folytatni, vagy felfüggeszteni a továbbiakban.

4. Igyekezzünk kiválasztani a megfelelő faktorszámú naptejet, amellyel megvédhetjük bőrünket a káros sugárzástól, és könnyebbé tehetjük a lebarnulást. A tanácstalanoknak ajánlatos először magas faktorszámúval kezdeni, később esetleg csökkentve a védelmet.

5. Ne essünk abba a tévedésbe, hogy a felhős idő, vagy a félárnyékos hely megvédhet minket a leégéstől! Ekkor is szükség van fényvédő krémekre.

6. Amennyiben megunva a napozást egy kis csobbanásra is lehetőség van, akkor jobb, ha előre gondolkodunk és megvédve környezetünket, illetve önmagunkat is, vízálló naptejjel kenjük be magunkat.

7. Igyekezzünk figyelni az előrejelzéseket és ahhoz igazodva napozni. Azt senkinek nem ajánljuk, hogy délelőtt 11 és délután 3 óra között feküdjünk ki.

8. Nagy tudatossággal válasszuk ki az általunk használt fényvédő krémet: valódi védelmet csak a hő- és fotostabil termékek nyújtanak.

9. Ugyan a divat is befolyásolja ezt a lehetőséget, de amennyiben megengedhetjük magunknak, viseljünk kalapot napozás közben.

10. A megfelelő napszemüveg megvédheti a napfürdőzés alatt szemünket a káros UV sugaraktól.

11. Figyeljünk oda az általunk használt terméken olvasható útmutatóra! Egyes naptejeknél a napozás előtt már fél órával ajánlatos felkenni a megfelelő védelem érkezében.

12. Ügyeljünk arra, hogy fényvédő krémünk óvja testünket a káros UV-A és UV-B sugárzástól is.

12+1. A homokos part, vagy a víz segíthet a lebarnulásban, de ugyanúgy abban is nagy szerepe lehet, hogy minden próbálkozásunk ellenére mégis leégjünk.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Ciklon közeleg

Szinte naponta olvassuk a fenti kifejezést az újságokban, naponta többször halljuk a rádióban vagy a tévében, azonban tartalmával kevesen vagyunk tisztában.
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak