Örömteli napozás?
2009-05-19 12:14:00

A bőrrák leggyakoribb formája, a melanoma leginkább a napfénynek kitett bőrterületeken – az arcon, a nyakon, a dekoltázson -, valamint a világos bőrű embereken alakul ki.

 

Mi is az a melanoma?

A melanoma rosszindulatú bőrrák, de az egyéb rákos betegségek között is a legveszélyesebbek közé tartozó betegség – ugyanis az összes rákos megbetegedés 40 százalékát a bőrrák adja -. A melanomás esetek száma az egész világon szaporodik, elsősorban a fehér bőrű lakosság körében. A jelenségért leggyakrabban az ózonréteg elvékonyodását okolják, de közrejátszik ebben a túlzott napozás és szoláriumozás is.
Az anyajegyek száma is befolyásolja, hogy mennyire vagyunk hajlamosak a kialakulására. Akin nagyszámú anyajegy van, annak nagyobb az esélye a bőrrák kialakulására. Magyarországon ma 15-17 új melanomás esetet regisztrálnak évente, 100 ezer lakosra vonatkoztatva. Ez az arány nagyjából megegyezik az Európában és az Egyesült Államokban mért átlaggal. Jóval nagyobb a megbetegedettek száma pl. a délebbre fekvő Ausztráliában, ahol bár hathatós intézkedéseket vezettek be, és jelentős kampányt folytatnak a napozás ellen, még mindig 30 felett van az évi új megbetegedés száma 100 000 lakosra megadva.

Hogyan ismerjük fel?

A melanoma általában sötétbarna vagy fekete, kezdeti stádiumban a bőrfelszínben helyezkedik el, később előemelkedik, esetleg csomós tapintásúvá válik. A felszínét borító hám elvékonyodott hámmal fedett, amely sérülékeny, hosszabb fennállás után vérzékennyé válik. Elhelyezkedése is eltérő lehet: férfiaknál inkább a törzsön, nőknél pedig a végtagokon látjuk.

Haladéktalanul forduljunk orvoshoz, ha bármilyen elváltozást érzékelünk. Például a már meglévő "anyajegy" alakja, nagysága, színe megváltozik, a vörös, fehér vagy kék elszíneződés ráterjedt a környező bőrterületre, vagy ha a korábban teljesen lapos, foltszerű képlet kissé dudorosabbá, tapinthatóvá válik, esetleg gyulladásos bőrtünetek jelentkeznek. De intő jelnek számít a viszketés is. Sajnos a felvilágosítás ellenére tartja magát az a hiedelem, hogy az anyajegyekhez hozzányúlni nem szabad, és a betegek így sokszor későn kerülnek orvoshoz.

Kezelés

Ha egy elváltozásról gyanítható, hogy rosszindulatú lehet, teljes egészében el kell távolítani. A bőrrák helyi kezelésével semmi esetre se kísérletezzünk otthon! Semmilyen kenőcsöt nem szabad használni, mert a gyógyult hám alatt daganatterjedést okozhatnak.
Az egyedüli megoldás és a további következmények megelőzésének módja a korrekt, biztonsági udvarral történő sebészeti eltávolítás, amit természetesen szövettani feldolgozás követ. Tehát, mindenképpen kérjünk orvosi segítséget!

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak