Öld meg a jégesőt!
2009-07-06 17:57:00

Elmúltak már azok az idők, amikor a Föld tányér alakú volt, és a lecsorgó víz a világunkat tartó, bosszankodó és földrengéseket okozó elefántok fejére folyt. Vagy mégsem?

A dolog hit és tanultság kérdése, de azért sokakat megmosolyogtatnak az olyan régi babonák, amik szerint a kosarat kapott kérő háromszor kell, hogy földhöz vágja a kalapját a leány családjának udvarán, hogy ezzel három évig biztosan egyedülállóvá tegye még a lányt. A három nem csak a magyar népmesék visszatérő száma, hanem sok más nép is misztikus számok sorozatába kapaszkodva próbálta felderíteni az őt körbevevő világot. Ilyen és ehhez hasonló szokásokból szemezgettünk Dr. Bibó István gyűjteményével, hogy jó kedvre derítsük a kedves olvasót és tippeket adjunk pár, alternatív időjárás-megváltoztató szokás bevezetéséhez a család életébe.

Göcsejben élt az a szokás, hogy jégeséskor három jégszemet dobtak a tűzbe, hogy a jégeső megszűnjék.

A lecsapott mennykőről egyes népek azt hitték, hogy hét ölre jut le a földbe és csak hét év alatt jut a föld színére. Néhol más számmal fordult elő ugyanez a néphit: tizenkét ölre fut le és tizenkét év múlva jön csak föl.

Világunkról a következőket képzelték:
- A Föld, vagyis a Világ vízen áll. Négy sarka van és mindegyiket egy-egy cethal tartja. Ha valamelyik cethal megfordul, ami minden hét évben megtörténik, földrengés keletkezik.
- 12 égboltozat van egymás fölött.
- Az égnek tizenhét régiója van, az alvilágnak hét vagy kilenc.
- Világ hetvenhét van és hetvenhét a tenger. Ezzel egyetemben hetvenhét féle nép, nyelv és vallás létezik.

Az ősi Egyiptomban is gyakorta lőttek bakot a filozófusok:
- Négy féle szelet, négy emberrasszt, illetve négy, Egyiptomot környező barbár törzset különböztették meg.

Babilonban is előfordultak kisebb tévedések az idők során:
- Hitték, hogy hét a világrészek, az égi zónák, a szelek, a fémek, a színek száma.

További érdekességek a nagyvilágból:
- Náluk az év háromszázhatvan napból állott, azonban öt évenként harminc nappal megtoldották.
- Más népek nem a nap-, hanem a holdévet használták. A hónapot két periódusra osztották, a hold növekedése és fogyatkozása szerint világos és sötét félre.
- Három féle világ van: a föld, a levegő és a víz; három istenség van: a Nap, a Hold és a Szél, melyek őrzik ezt a három világot.
- Ami a hetes számot illeti, egyes népek hite szerint a Föld hét nagy szigetből áll.

Láthatjuk tehát, hogy a mostani tudásig vezető út során bőven akadtak olyan tévhitek, amelyeken szerencsére mára csupán mosolygunk. Talán ugyanúgy, miként esetleg sokadik generációs unokáink fognak pár, a mi korunkban felállított elméleten.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak