Északból dél, délből észak
2009-05-21 15:52:00

Sok tudományos cikk szól Földünk változásairól, főleg az emberi tevékenységek következményeiként megjelentekről, ilyen például a flóra és fauna változása, az üvegházhatás és a mutációt okozó szerek hatásai.
A következő példát nem az ember mohó természete okozta, hanem az anyatermészet titkai közé tartozik. Sok cikk jelenik meg az interneten, amely a Föld pólusainak felcserélődéseiről és annak következményeiről szól: pusztító űrsugárzásokról, a Föld élőlényeinek megzavarodásáról. Érdemes vele foglalkozni, hiszen nagyon sok változást okozhat, akár már a mi életünkben is. Például, megváltozik a költöző madarak viselkedése és az időjárásra, klímára is hatással lesz, de még nem tudni milyen mértékben és irányban. Problémát okozhat a mágneses térre épülő navigációs rendszerrel rendelkező műholdaknak is.

Mi is ez a folyamat pontosan?


Nem ez lesz az első eset, hogy megcserélődnek a mágneses pólusok a Földön, ez egy körülbelül félmillió évenként ismétlődő ciklikus folyamat, amelynek az első jele, hogy a mágneses tér elkezd gyengülni. A Föld pólusai tulajdonképpen a magban végbemenő dinamószerű folyamatokból jönnek létre. Ez kezdetben lelassul, leáll, vagyis megszűnik a mágneses tér, majd újraindul az ellentétes irányba, ami a felcserélődést okozza.
A mágneses tér az űrből érkező káros sugárzásoktól véd, ezért a mágneses tér átmeneti megszűnésére sokan aggodalommal gondolnak.


179 évvel ezelőtt kezdődtek a pólusokkal kapcsolatos mérések, amikor James Ross neves sarkkutató elsőként érte el az északi sarkot 1881-ben. Akkor Kanada szárazföldi részéhez közel, egy tengerszorosban talált rá, amelyet ma James Ross szorosnak hívunk. 73 évvel később Amundsen 50 km-rel arrébb lelt ugyanerre a szorosra. Ez csekély elmozdulás ugyan, de kellő tudományos bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az északi pólus vándorol. A déli pólusról kevesebb adat van, a vastag jégréteg és a szélsőséges időjárási viszonyok miatt nehéz megtalálni a pontos helyét.


Tudósok a Journal of Renewable and Sustainable Energy című szaklapban közölték tanulmányukat, amelyet reményeink szerint hamarosan szabadalmaztatnak is, hogy minél jobban kihasználhassuk a Nap adta ingyenes energiákat, ezzel is óvva a környezetet.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak