Vihar pusztított Szabolcs megyében
2009-06-12 14:44:00

A vasárnapi vihar 26 településen több mint 3500 ingatlanban okozott kárt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hétfő hajnali összesítése szerint - közölte a szervezet vezetője.

A mezőgazdasági növényekben és az erdőkben is hatalmas károkat okozott a vihar. Az első felmérés szerint negyvenmilliósra becsülik a Nyírségi Erdészeti (Nyírerdő) Zrt. területén a vasárnapi vihar okozta károk összegét - közölte Kaknics Lajos, a cég vezérigazgatója. A legnagyobb pusztítás a Nyíregyháza mellett elterülő Sóstói-parkerdőben volt, valamint a baktalórántházi és a hajdúhadházi erdészetekben - mondta a társaság vezetője.

A településeken sok háziállat elpusztult, főként tyúkok, kacsák és libák, a mezőgazdasági ültetvényekből pedig csak a növények szára maradt meg, a leveleket leverte a jég. Hasonló a helyzet a gyümölcsösökben is, ahol a termés 80-90 százaléka ment tönkre.

Az előzetes gyorsfelmérés szerint Tiszavasváritól Beregsurányig, húsz kilométeres szélességű sávban pusztított a vihar, amely sok helyen teljesen tönkretette a mezőgazdasági ültetvényeket. Az eddigi adatok alapján mintegy 37 ezer hektáros területet ért kár, amelyen minden növény károsodott, 60 százalékban vagy teljesen. Kukoricából 11 500 hektárt vert el a jég, a gabonaterületekből 9000 hektárt, a gyümölcsösökből 5800 hektárt, napraforgóból 5000 hektárt. Ezek a számok még nem véglegesek, a pontos felmérés eredménye a hét végéig lesz meg.

A vihar az áramellátásban is kárt tett, a kidőlt fák leszakították a vezetékeket és sok helyen zárlatot okoztak. Ezek helyreállítása folyamatban van. Bajnai Gordon miniszterelnök elrendelte, hogy a katasztrófavédelem és az önkormányzati tárca tegye meg a szükséges intézkedéseket a károsultak megsegítésére.

Egyre gyakoribbak a tornádószerű viharok. 2006. augusztus 20-án is hasonló tragédia történt, annyi különbséggel, hogy akkor emberáldozatot is követelt a hirtelen jött „égi áldás”. Tenni nem tudunk ellene, csak annyit, hogy figyeljük az előrejelzéseket, és megpróbálunk biztonságos helyre húzódni.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak