Veszélyes lehet a légkondi!
2009-07-27 19:05:00

A nagy nyári meleg mindig is fellendülést hoz magával a klímákat árusító barkácsüzletekben és a hyper-, szupermarketekben. Légkondicionálóval találkozunk munkahelyünkön, a legmelegebb nyári dugókban klímával hűsítjük magunkat a kocsiban, szóval lépésről lépésre találkozhatunk ezzel az igen praktikus, lassan a mindennapi háztartási gépek körébe tartozó szerkezettel. Sokan azonban csak utólag jönnek rá, hogy a jó, kellemesen hűvös levegőnek van hátulütője is, és gyakran amennyit segít, sokszor annyi bajt is okoz. Bizony, a légkondicionáló veszélyes!

Sokan szenvednek is hátulütőitől, és egykönnyen nem is szabadulhatnak meg tőle. A nagy bevásárlóközpontok mostanra mind-mind igyekeznek klimatizált környezetet teremteni vásárlóiknak. Légkondicionáló nélküli kocsit szerezni mára szinte kihívásnak számít, és sokan munkahelyükön is kénytelenek a többiek akarata szerint eltűrni a levegőcserélő szerkezetet.

Házba/ lakásba/ munkahelyre beszerelt klímák veszélyei
A leginkább nyilvánvaló és az egyik legkellemetlenebb hibát a rosszul beállított klíma okozza, ahol nem megfelelő helyre fújja a hideget, így míg egyesek pillanatok alatt teljesen áthűlnek, másokhoz szinte el sem jut a hűvösebb levegő.
A rosszul beállított klíma nem csupán megfázáshoz vezethet, és némi fejfájást okozhat. A légkondicionálók által esetlegesen előidézett betegségek között talán az egyik legismertebb és legveszélyesebb az úgynevezett légionárius tüdőgyulladás, amit a pangó langyos vízben megtelepedett és elszaporodott, ún. Legionella baktériumok válthatnak ki. Ez a kártevő azonban nem fenyegeti azokat a légkondicionáló-felhasználókat, akik rendszeresen tisztítják készülékeiket. Ne feledjük! Elengedhetetlen a készülékek rendszeres tisztítása!

Az autóklíma veszélyei
Sokan sokféleképpen tudnak reagálni arra, ha beindul az autóban a légkondi. Vannak, akik alapvetően érzékenyek rá, és zavarja őket. Van, akinek kiszárad tőle a szája és a torka, irritálja a nyálkahártyáját. Egyesek ízületi gondokra panaszkodnak tőle. Könnyen megfázást okozhat az is, ha nagy a különbség a kinti és a benti hőmérséklet között és az autóba ülve nem érzékeljük rögtön a hirtelen hideget.

A légkondicionáló legnagyobb veszélye
Amennyiben nem tisztítják időről időre megfelelően a légkondicionáló berendezést, gombás betegségeket okozhatnak, ugyanis a hőcserélőn megtelepedő gombák spórái a szervezetbe jutva ideális tenyészhelyet találnak a tüdőben. Komoly légúti megbetegedést, de akár halállal végződő problémát is okozhatnak.
Mindezeket megelőzéseképpen ajánlatos minden évben legalább egyszer, lehetőség szerint még a nyár előtt kitisztíttatni, vagy magunknak speciális tisztítószerrel átmosni. Ezt el lehet végezni házilag is, de a klímások nagyobb szakértelemmel és biztosabban tudják megcsinálni az éves tisztítást.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak