Veszélyes két betű: UV
2009-05-19 12:32:00

Érezhetően, évről-évre egyre inkább éget a nap, így a napozás is fokozott körültekintést igényel. A káros hatásokért a Nap erős ultraibolya sugarai a felelősek, ezért nyáron 11-15 óra között, semmiképpen ne tartózkodjunk napos helyen, főleg kerüljük a vízpartokat, strandokat.

A tengerszint feletti magasság növekedésével jelentősen erősödik az UV-sugárzás is: 1000 méterenként 7 %-kal nő a sugárzás ereje. Hazánkban az UV-sugárzás átlagos nyári értéke 5-7 közötti , ami közepesnek számít, de előfordulnak 7-8,9 közötti erősségek is.

Az UV tartomány biológiai szempontból 3 részre osztható:

A - tartomány (UV - A): A pigmentképződés szempontjából előnyös. Gyors, illetve azonnali barnulást okoz..

B - tartomány (UV - B): A D - vitaminképzés szempontjából előnyös és csökkenti a magas vérnyomást. Azonban leégést, bőrrákot idézhet elő.

C - tartomány (UV - C): Az UV - C sugarakat az ózonréteg rendszerint kiszűri, tehát a Föld felszínét általában nem érik el.

Az ózonréteg vékonyodása miatt nő az UV-B sugárzás, amely bőrrákot, szembetegségeket és az immunrendszer gyengülését okozza. A Földünket körülvevő légkört öt rétegre lehet bontani. Az UV-sugárzás szempontjából a sztratoszféra a legjelentősebb, amely 10-50 km magasságban található. Ebben a szférában helyezkedik el az ózonréteg, amely kiszűri az élőlényekre ártalmas UV-sugárzást. A magaslégköri (sztratoszférikus) ózonréteg védelméről az ipari nagyhatalmak 1985. márciusában Montreálban egy nemzetközi egyezményt írtak alá, amelyhez Magyarország 1989-ben csatlakozott, vállalva, hogy az ózonréteget károsító anyagok kibocsátását csökkenti. A csökkentést anyagcsoporttól függően 10-15 év alatt - a kibocsátás teljes megszüntetéséig - megadott ütemezés szerint végzik el. Az ózon az átlagosan kétatomos formában megjelenő oxigén háromatomos formája. A környezeti levegő ózontartalma időjárástól, magasságtól, vulkánkitöréstől és földrajzi szélességtől függő ingadozást mutat, koncentrációját a napsugárzás erősen befolyásolja.

Minden UV veszélyes a bőrre!

Először a kilencvenes évek közepén hallhattunk az UV-sugarak káros hatásáról. A tudomány korábban jó UVA és rossz UVB-sugarakról beszélt, utóbbiak a bőr égéséért és a napszúrásért felelősek. Csakhogy időközben kiderült, hogy az UVB-sugarakat kiszűrő, csakis UVA-sugarakat kibocsátó fénycsövek is ugyanannyi – ha nem több – kárt okoztak a barnulni vágyók bőrén. Ma már tudjuk, hogy az UVB égető hatása mellett az UVA is felelős a bőr öregedéséért és a bőrrák kialakulásáért. Ráadásul nagy dózisú UVA-sugarak is képesek napszúrást, leégést okozni.

Jót tesz-e a szolárium?

Nyaralás előtt elmegyek néhányszor a szoláriumba, így nem leszek hófehér, ráadásul nem is fogok leégni az első napon! – gondoljuk a vízparti vakációzás előtt. Csakhogy ez nem a legjobb megoldás. Ha ugyanis a nyaralás első napjaiban csak barátkozunk a napozással, óvatosan, apránként szoktatjuk bőrünket az erős sugárzáshoz, az UVB-sugarak hatására megvastagodik a felső hámréteg, és védettebbé válunk. Persze, ha egy hétre megyünk nyaralni, és csokibarnán szeretnénk hazatérni, ezzel jó néhány napot elvesztegetünk. De a barnaság tulajdonképpen csak divat kérdése. Legyen a bőrünk világos vagy sötét, érzékeny vagy sötétkreol, ha túlzásba visszük a napozást, előbb vagy utóbb pórul járhatunk.

Milyen típusú a bőröd?

1. Bőrtípus

Bőrszín: nagyon világos, tejszínű, vöröses szeplőkkel tarkított bőr
Haj: vörös
Barnulás: Ez a fajta bőr nem igen barnul, hamar leég, nagyon érzékeny
Ajánlott idő a szoláriumban: első alkalommal 5-10 perc

2. Bőrtípus

Bőrszín: világos, enyhén szeplős bőr
Haj: szőke
Barnulás: Könnyen leég, de huzamosabb ideig tartó rövid napozásokkal egy kicsit lebarnulhat ez az érzékeny bőrtípus.
Ajánlott idő a szoláriumban: első alkalommal 10-20 perc

3. Bőrtípus

Bőrszín: normális, enyhén kreol bőr
Haj: gesztenyebarna
Barnulás: Könnyen barnul, ritkán ég meg, a napfényre kevéssé érzékeny bőrtípus
Ajánlott idő a szoláriumban: első alkalommal 15-20 perc

4. Bőrtípus

Bőrszín: kreol bőr
Haj: sötétbarna
Barnulás: Nagyon ritkán ég meg, általában könnyen és gyorsan barnul, a napra nem érzékeny bőrtípus
Ajánlott idő a szoláriumban: első alkalommal 25-30 perc

5. Bőrtípus

Bőrszín: nagyon kreol
Haj: sötétbarna vagy fekete
Barnulás: Nagyon gyorsan és tartósan barnul, egyáltalán nem érzékeny a napra ez a típus
Ajánlott idő a szoláriumban: első alkalommal 25-30 perc

Aranyszabályok

- Mielőtt elkezdenél szoláriumba járni, forduljunk bőrgyógyászhoz.
- Ne menj túl gyakran szoláriumba. Hagyj ki legalább 48 órát két alkalom között, és egy napozási idő ne legyen több, mint 12 perc.
- A szoláriumban viselj speciális szemüveget, amely nem engedi át az UV-sugarakat. Ezzel a szemed körüli apró ráncok idő előtti megjelenését is elkerülheted.
- Ne menj szoláriumba, ha olyan gyógyszert szedsz, ami fényérzékennyé tehet.
- Kerüld a mesterséges napozást, ha terhes vagy, vagy ha nagyon érzékeny a bőröd.
- Ha nagyon érzékeny a bőröd, nyugodtan használj szolárium krémeket, amelyeket már majdnem mindenhol, bő választékban árulnak. 
- Minden alkalommal hidratáld a bőrödet a barnulás után.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak