Védd meg kedvencedet!
2009-05-20 18:52:00

Miközben a nagy nyári forróságban mi magunk önként keresünk hűs menedéket, néha eszünkbe sem jut, hogy házi kedvencünk segítségre szorul.

Íme néhány ötlet, hogy miként segítsünk állatainknak védekezni a meleggel szemben. Természetesen némely tanács magától értetődőnek fog tűnni, mégis évről-évre hallani olyan eseteket, amikor egészen apró emberi figyelmetlenség miatt veszette életét egy-egy kutya vagy macska.

Duplázzuk meg a vízmennyiséget

A legalapvetőbb lépés, hogy két itatótálat használjunk. Főleg azért, mert előfordulhat, hogy felborul az edény, ami barátunk esetében végzetes is lehet, ha a malőr miatt egész nap nem jut folyadékhoz. Azoknál az állatoknál, amelyek nem jöhetnek be a lakásba, célszerű a kerti csap alá tenni egy nagyobb edényt, magát a csapot pedig egy kicsit nyitva hagyni, hogy egész nap csöpögjön bele a víz.

Ne aggódjunk az étvágyuk miatt

Csakúgy, mint az ember, az állatok is kevesebbet esznek nyáron, mert testhőmérsékletük fenntartásához kevesebb energiára van szükségük. Ezért ne szaladjunk orvoshoz, ha kedvencünk néha otthagyja megszokott adagjának egy részét a tálban.

Biztosítsunk elegendő árnyékot

A közvetlen napsütéstől gyorsan megemelkedik az állatok testhőmérséklete,ezért macskáinknak és kutyáinknak hűvös helyekre van szükségük, ahova befeküdhetnek a nagy hőség idején, ami megóvja őket a napfénytől. Megteszi a kifeszített pokróc is, egy esernyő, ha nincs a közelben egy árnyékot adó fa. Ne sétáljunk kánikulában A kánikula idején igyekezzünk úgy végezni a sétáltatásokat, hogy a legmelegebb napszakban otthon maradjunk, viszont egy kicsit korábban illetve később induljunk reggel és este, akkor, amikor hűsebb a levegő. Különösen azokkal az állatokkal, amelyek egyébként sokat mozognak, előfordulhat, hogy a hőség hetei, hónapjai alatt kevesebbet szaladgálnak, lustábbnak tűnnek. Ilyenkor ne hajtsuk meg őket, sőt ha szükséges, fogjuk vissza őket, hiszen ők nem ismerik saját korlátaikat.

Nézzük meg, hol parkolunk

A hőség idején pillanatok alatt ötven fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet egy zárt autóban. Ezért parkoláskor soha ne hagyjuk az állatot a kocsiban. Ha mindképpen bent kell őt hagynunk, próbáljunk árnyékos helyre állni és az autó több ablakát is tekerjük le, hogy a levegő átjárhassa. A kutyát ilyenkor tegyük arra az ülésre, ahol legjobban éri a levegő.

Mikor van szükség az állatorvosra?

Bár háziállataink megszenvedik a meleget, kis lihegéstől és hideg víztől általában rendbe jönnek. Ha azonban valamiért mégsem sikerült elég hőt leadniuk, könnyen kialakulhat a hőguta. Hőguta esetében az állat testhőmérséklete 40 celsius fok fölé emelkedik. Az állapotnak jól felismerhető előjelei vannak: erős zihálás, kimerültség és bizonytalan szédelgő járás. Néha a jószág annyira elgyengül, hogy még a fejét sem tudja felemelni. Az állatoknak a hőgutától agykárosodásuk lesz, de ennél még súlyosabb is lehet a helyzet. Tehát ha hőgutára gyanakszunk, azonnal tekerjük vizes lepedőbe, dörzsöljük át finoman hűvös törülközővel és a lehető leggyorsabban vigyük orvoshoz!

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak