Vakáció a vízen
2009-07-01 17:48:00

A nyaralás egyik legolcsóbb és legélvezetesebb módja a vízitúra. Azok, akik egy kis kalandvágyat éreznek magukban a vadregényes tájak felfedezéséhez, ezenkívül nem csak a hasukat akarják süttetni, hanem folyamatos mozgásban természet közelben szeretnének pihenni, azoknak ajánlott a vízitúra.

Ezt a fajta nyaralást kajakkal, kenuval érdemes megtenni. Olyan vízjárókkal, amelyek mozgatásához emberi erő, nem pedig egy gép motorja szükséges. Ma már rengeteg ilyen túrázási lehetőséggel foglalkozó cég kínálatából választhatunk. Egy család, vagy baráti társaság számára a vízitúrák hangulata felejthetetlen élmény lehet, nyilván ez a társaság összetartásán is múlik, de ha abban nincs hiba, akkor indulhat a túra.

A hazai folyók közül a Tisza az egyik legnépszerűbb a vízi-kalandkedvelők körében. A folyami vízitúrázásra elsősorban azok a hazai folyók alkalmasak, ahol viszonylag kisebb a személy-, vagy teherhajó-forgalom, ugyanis a kevésbé gyakorlott túrázók számára az elsődleges veszélyforrást a nagy hajók által keltett hullámok jelentik, ezért a Dunát nem ajánlott belevenni a vízi útvonaltervekbe. Hasonlóan kedvelt a nehezebbnek számító Rába, vagy az utóbbi időben a Bodrog és a Dráva is.

Vízitúrára kétféleképpen célszerű elindulni: valamely profi túraszervező cég segítségével, vagy indulhatunk saját szervezésben is, úgy, hogy a szükséges felszereléseket magunk béreljük ki. Akármennyire belelkesít minket egy túrázás, mégis a kezdőknek nem célszerű a hosszabb, akár kéthetes kenutúrákkal indítaniuk, mert bár a folyással megegyező irányban haladunk jobb esetben, a napi nem ritkán 20-25 kilométer megterhelő lehet a gyakorlatlanok számára.

A leginkább klasszikusnak nevezhető túra a Felső-Tisza vidékét járja be. A Tisza felső vidéke a folyó legszebb részei közé tartozik. A viszonylag szűk meder és a változó vízállás miatt ezen a részen szinte nincs nagyhajós forgalom és a vadregényes partszakaszok, nagy folyókanyarulatok, hívogató homokpadok teszik ezt a szakaszt igazán vonzóvá a túrázók körében. Gyakorlottabb túrázók választhatják a kissé nehezebb terepnek számító Rábát is, amelyen a hagyományos Szentgotthárdtól Sárvárig tartó szakaszt, ami a vízállástól függően nagyjából egy hét alatt teljesíthető.

Akár egy cég által szervezett, akár magán vízitúrát tervezgetünk, fontos összekészítenünk a szükséges felszereléseket. A legfontosabb kötelező felszerelési tárgy a mentőmellény. Ezeket sok esetben nem viselik az evezősök, ami egyrészt veszélyes, másrészt büntetést is vonhat maga után, ha a rendőrök észreveszik.

Ha saját szervezésű túrába vágunk bele, célszerű valamilyen vízhatlan tárolóeszközt magunkkal vinni, melybe az útközben szükséges élelmet, italt és egyéb dolgokat rejthetünk, óvhatunk meg az elázástól. Ilyen célra leggyakrabban műanyag, jól zárható hordókat, vagy zsákokat használnunk, amelyeket a legtöbb túraszervező cégnél mi magunk is kibérelhetünk, de szükség esetén kereskedelmi forgalomban is kaphatók.

A vízitúrázás amellett, hogy igazi kalandot és gyönyörű tájakat ígér, az egyik legolcsóbb módja a nyaralásnak. Érdemes kipróbálni, kihagyhatatlan élményeket nyújthat a kalandra vágyó testben, de főleg lélekben ifjaknak.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak