Vadgesztenye
2009-05-15 11:11:00

A vadgesztenyét néhányan bokrétafának, vagy lógesztenyének ismerik. Tizenöt faja létezik. Hazája Elő-Ázsia és a Balkán-félsziget. Megtalálható utak mentén, parkokban, temetőkben. Hazánk egyik közkedvelt díszfája, főként mert nagyon szép árnyékot ad. Lombhullató fa, virágja fürtös virágzatot alkot. Gyógyászati célokra a növény magját, virágját, kérgét és levelét használják.


A vadgesztenye kérgét előszeretettel alkalmazzák napfényvédő szerek, krémek előállítása során. Magvát egyes országokban a házi állatok takarmányához adják, a magból keményítőt is készítenek. A babona szerint, ha gesztenyét hordunk zsebeinkben, megvéd bennünket a betegségektől. Az eszcin, mely a magjában található jótékony hatással van az erekre, különösen a vénákra, éppen ezért gyakran alkalmazzák visszérbántalmak, lábszárfekély és vérkeringési zavarok esetén. A kéregből nyert eszkulin fényvédő krémek gyakori alkotórésze. A leveleket hagyományosan ízületi bántalmak enyhítésére használják. Külsőleg régóta alkalmazzák fekélyek és bőrbetegségek kezelésére, aranyér ellen pedig ülőfürdőként.


Gyógyhatású tea készíthető belőle, melyhez 3 dl forró vízzel forrázunk le 1 teáskanálnyi szárított vadgesztenyelevelet, majd 8-10 perc elteltével szűrjük le és mézzel édesítsük. A vadgesztenyelevélből készült teát vese- és májbetegségek esetén, valamint várandósság és szoptatás ideje alatt ne fogyasszuk.
Tinktúraként a fájó izületek tökéletes doktora lehet. 100 ml 38 % -os pálinkához keverjünk 2 evőkanálnyi szárított és porított vadgesztenyelevelet és 2 evőkanálnyi vadgesztenye-lisztet, majd légmentesen zárjuk le, és hagyjuk állni 10 napig. Ezt követően szűrjük le, és sötét üvegben tároljuk. Fájó, sajgó ízületekre alkalmazzuk bedörzsölő-szerként. Ám az izületekre pép formájában is hat. 2 evőkanálnyi vadgesztenyelisztet keverjünk össze 2 evőkanálnyi búzaliszttel, és adjunk hozzá annyi 10 %-os étkezési ecetet, hogy kenhető péppé váljon. Fájó, sajgó ízületekre adható.


Figyelni kell azonban, hogy mikor és milyen gyógyszerek adagolása mellett használjuk a gyógyhatású készítményeket, mert a plazmaproteinhez kötődő eszcin más gyógyszerek megkötését akadályozhatja. Egyes adatok szerint pedig a gyermekeknél gyomor-bélrendszeri irritáció lépett fel a mag és a héj darabkáinak fogyasztását követően.
Hivatalos nevén bokrétafa. Fehér, piros, zöldes, bordó és sárga virágú fajai élnek hazánkban. Parkokban, sorfának sokfelé ültetett, rovarmegporzású díszfa. Az utóbbi években állományai veszélybe kerültek.

Virágzása: április- május

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak