Tromba-riadó!
2009-07-21 18:21:00

2009. július 18-án a kora délutáni órákban a Balaton keleti medencéjében e jelenség tanúi lehettek az arra látogatók. A jelenség ezúttal nem érte el a szárazföldet, nem úgy, mint 1972-ben.

Mi is az a tromba?
Víztölcsér, vagy portölcsér, melynek magassága néhány 10, vagy néhány 1000 m, átmérője pedig néhány métertől néhány km-ig terjedhet. A nagyobb energiájú létrejötte hazánkban viszonylag ritka.

Kialakulása
Amikor egy magasból lenyúló légörvény hatására, látvány alapján egy tölcsér formájú felhőrész nyúlik lefelé a felhő aljából, kialakul egy felhőtölcsér, más néven tuba. Ha ez leér a földfelszínre, s a szárazföld felett port, a vízfelszín felett vizet szív föl, a jelenség neve tromba. A folyamat nagyon hasonlít a tornádó kialakulására, annak azonban mérete és pusztító ereje is jóval nagyobb, azonban így is előfordultak már nálunk is nagy károkat okozó trombák, mint pl. 1972-ben a Balaton fölött kialakult víztölcsér, amely mikor a part fölé ért, gyökerestől csavarta ki a balatonfüredi Tagore-sétány fáinak zömét.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak