Szombati nagy vihar
2009-07-20 18:14:00

Szombaton hatalmas vihar pusztított országszerte, nem csekély kárt okozva. A becslések szerint több milliós károk keletkeztek, de a felmérés még mindig folyamatban van.

A nagy zivatarok általában fél-egy óra alatt átvonultak egy-egy területen, utánuk csak enyhe esőzések fordultak elő. Nagyon erős szél is tapasztalható volt, Pestszentlőrincen például kb 109 km/h erejű szelet is mértek. Az átlaghőmérséklet pedig hirtelen 10 - 15 fokkal (néhol több mint 26 fokkal) csökkent, amelyet az emberi szervezet nehezen visel már el.

A vihar elsősorban fákat döntött ki, és csaknem ötven helyen felsővezetékeket szakított le, amelyek áramkimaradásokat és a közlekedési fennakadásokat okoztak. Rövid időre a Ferihegyi repülőteret is le kellett zárni a vihar miatt.
Szombat éjjel folyamatosan érkeztek a bejelentések a vihar okozta károkról. A tűzoltókat több mint ezer helyre riasztották, sőt még vasárnap délután is akadt dolguk rendesen.

A vonatközlekedésben is fennakadások voltak a sínekre dőlt fák miatt, de ezeket a vasárnap hajnali üzemkezdésre sikerült elhárítani, és így a vonatok menetrend szerint indulhattak.

A Balatonon is sok kár keletkezet, a szakembereknek több hajót kellett kimenteniük, amelyek besodródtak a tóra. Emellett harminc embert is ki kellett menekíteniük, akik a viharban életveszélybe kerültek. Közöttük több szörfös is volt, akiket az előzetes figyelmeztetések ellenére a nagy szél visszacsábított a habok közé. Szerencsére senki sem fulladt bele a tóba a vihar következtében. A károk felmérése még mindig tart.

Ajkáról kb. 10 milliós károkról számoltak be, amit a néhol pingpong-labda méretű jégeső okozott. A gyümölcsösöket, a szőlőt és a többi terményt is elpusztította a vihar. Az ablakokat betörte, a cserepeket leverte a tetőről.

A hatalmas vihar a legnagyobb fennakadásokat a főváros ötven-hatvan kilométeres körzetében okozta, ahol a vihar sajnos már emberáldozatot is követelt. Budapesten, a XVIII. kerületben meghalt egy férfi. Halálát egy leszakadt áramvezeték okozta. Öt másik ember pedig sérüléseket szenvedett.

A határon is problémát okozott a szélsőséges időjárás. Műszaki meghibásodás miatt a létavértesi határátkelőhelyen szünetelt a forgalom.

Hiába jött a gyors lehűlés, a hét közepén már megint „élvezhetjük” a kánikulát.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak