Szeszélyes időjárás
2009-05-20 12:08:00

Az angolokról szoktuk mondani, örökké az időjárásról beszélgetnek. Üres fecsegés lenne csupán? Ha jobban belegondolunk, mindannyian érzékenyek vagyunk arra, hogy milyen az idő, hangulatunkra, szervezetünkre hatással vannak a bolygók és az időjárási körülmények.

El kell fogadnunk, hogy az időjárás lényeges befolyással van egészségünkre, háziállataink viselkedésére, a termés minőségére, végeredményben pedig a társadalom jólétére.
Hecker Járványok a középkorban című művében írja: A mindenható hatalom, amely megteremtette a világot, katasztrófákban is megnyilatkozik. A teremtő erők heves időjárási konfliktusokat okoznak; tikkasztó szárazságot a légkörben, erős földalatti mozgásokat, mindent elárasztó víztömegeket…” Ha bárhol a világon történik valamilyen időjárással kapcsolatos katasztrófa, mint például a 2005-ös cunami keleten, vagy a Katrina hurrikán, felvetődik a kérdés, vajon nem a teremtő erők akarnak figyelmeztetni valamire, hogy lassítsunk, figyeljünk oda egymásra? Mindenesetre akár hiszünk ebben, akár nem, az időjárás hatalom, mellyel sokszor nem képes az ember megküzdeni.

Az ókorban már Plinius is helyesen megfigyelte, hogy a Hold fázisai a tengeri állatokra és bizonyos szárazföldi élőlények életére befolyással vannak. 1708-ban egy Mead nevű orvos a Nap és a Hold szervezetre gyakorolt hatásáról tartott előadásában arról beszélt, hogy a fiatal nők szépsége a lunáris erők függvénye, vagyis teliholdnál vonzók és egészségesek, holdfogyatkozáskor beteges kinézetűek, újholdkor pedig szégyellnek nyilvánosság előtt mutatkozni.

Számos elmélet létezik azzal kapcsolatban is, hogy a széljárás és a levegőáramlás befolyásolja az egészséget. A misztrál Provance-ban északról vagy észak-nyugatról jön. Száraz, hideg és erős légmozgás. Az a mondás járja, hogy kellemetlen, ha fúj, viszont egészségtelen, ha nem.
A bóra az Adria mellékén uralkodik, szűk völgyekben több mint 140 kilométeres sebességgel is fújhat. Hideg szél, hatására a hőmérséklet egy nap alatt 10 fokkal is csökkenhet.
A főn meleg, déli szél az Alpok északi völgyein, különösen ősszel és télen érezteti hatását. Az idegrendszert hátrányosan befolyásolja, elbágyaszt és lázat okoz. Tavasszal áradást hoz, lavinákat idéz elő. A sirokkó a Szaharából fúj a mediterrán tengerpartokra, az emberre és az állatokra enerválólag hat. Hatására a hőmérséklet emelkedik, a levegő nedvességtartalma viszont csökken. Az emberek rossz közérzetre, fejfájásra, reumatikus fájdalmakra, fulladásérzésre és ingerlékenységre panaszkodnak. Különösen gyermekeknél asztmatikus rohamokat is kiválthat.

Az elmúlt évtizedekben komoly vizsgálatokat folytattak az időjárás emberre gyakorolt hatásait illetően. Azt már 1918-ban megállapították, hogy az extrém szárazság a világ bármely részén betegséget okoz, és hogy a nagy nedvességtartalom és az időjárás változékonysága befolyásolja a halálozási mutatókat. Azóta azt is megfigyelték, hogy a téli hideg és a szélviharok az északi országokban kimerítik a szervezetet és a légzőszervi megbetegedések ugrásszerű növekedését idézik elő. Itt a nyári hőség fáradtságot okoz. A déli féltekén lévő országokban, mint Ausztrália és Argentína, ahol az időjárás sokkal kiegyensúlyozottabb, télen kevesebb a fertőzés.

Bizonyítást nyert, hogy a légköri nyomás jelentős csökkenésekor a szövetek megduzzadnak, ami megkönnyíti a lappangó mikroorganizmusok behatolását. A test lehűlése légzőszervi és reumatikus megbetegedést okoz. Villámlásos-mennydörgéses idő után több asztmás roham fordul elő. Ez kapcsolatban lehet azzal, hogy viharok idején a hirtelen feltámadó szél felkavarja a polleneket és az allergén gomba spórákat, melyeket a gyors légáramlás magával ragad, az eső pedig ismét lecsap.

Külön említést érdemel az időjárás és a mentális betegségek kapcsolata. A lelki egészség és a munkavégzés minősége általában csökken, ha a légnyomás gyorsan esik. A pszichés instabilitás erősebb, amikor heves és váratlan vihar vonul át. Statisztikai mérések szerint kevesebb öngyilkosságot követnek el, ha a barométer süllyed, jelentős légnyomáscsökkenéskor azonban nagyobb a suiciditás veszélye, többen végeznek magukkal. Ilyenkor az eredménytelenség érzése lesz úrrá az emberen, a gyerekek ingerlékenyek, nyugtalanok és szeszélyesek, a felnőttek hajlamosabbak a veszekedésre. Ám amikor az alacsony légnyomás centruma elmozdul, mindenki felélénkül és az életet könnyebbnek érzi.

Nem kétséges, hogy mindnyájunkra befolyással vannak a különféle időjárási események. Ezek hatásait azonban csökkenthetjük, hála a technika vívmányainak, hisz segítségükkel kedvező mikroklímát teremthetünk környezetünkben: otthon, munkahelyünkön, vagy akár útközben, az autónkban.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak