A gasztronómiában kb. húsz évvel ezelőtt először Ázsiában kezdődött el a virágok felhasználása. Újdonságot hozott a távol-keleti konyhákba a virágok megjelenése, főleg Japánban, Hongkongban, Bangkokban. A szakácsok, akik a világot járták, megismerkedtek a virágokkal a konyhaművészetben, és ő általuk jutott el az egész világba.
Keleten leginkább fűszernövények virágait részesítették előnyben, míg az Európai országokban először a tökfélék húsos virágait használták. Sokan talán nem is tudják, hogy virágot esznek, mégis így van, hiszen a karfiol és a brokkoli is virág, csak meghúsosodott.
Manapság legismertebb ehető virágok közé tartozik pl. az ibolya, a rózsa, az árvácska, a tulipán, az orgona, az akác, a bodzavirág, a tulipán.
Egyes virágokat inkább az illatuk, mint az ízük miatt használnak. Erre példa az orgona, melynek fűhöz hasonló íze van, viszont az illata csodás. Csirkéhez, és gyümölcsökhöz kiváló.
A bodza virágát leginkább szörpök, sörbetek készítéséhez használják, de palacsintatésztába mártva és kisütve is különösen finom étel. Ugyanígy az akácvirág is, mely csak magában fogyasztva is finom csemege.
Az ibolya édes ízű virágát díszítésként, süteményekben, de még kandírozva is fogyaszthatjuk, levelei pedig salátákhoz tökéletesek, míg a rózsa leginkább a desszertekhez kiváló.
A körömvirágot is legtöbbször salátákhoz adják. Ugyanúgy, mint a kardvirágot, ami a húsételekhez is kiváló. A kamillát, melynek gyulladáscsökkentő hatása van, főleg gyógynövényként használjuk, teáként, gőzöléshez.
A fehér mályva is gyógynövény, melyet igen sok betegségre használnak. Ezen kívül főképpen salátákhoz, gyümölcsökhöz adható, de akár húsokhoz is.
A jázmint elsősorban teák készítésére használják, de süteményekben és salátákban is gyakori.
A hibiszkuszt legtöbbször ételszínezőnek, de szárítva fűszernek is használják Mexikóban. Ezek mellett teát is készítenek belőle, mely nagyon finom.
A háromszínű árvácska nagyon sokféle módon felhasználható. Teaként leforrázva, vagy tehetjük süteményekbe, tortákra, salátákba, de akár sajtokhoz is ehetjük.
Tehát bátran próbáljuk ki mindet, hiszen finom falatokat lehet ezekből a virágokból varázsolni, akár salátaként is mely nyáron egy könnyű ebéd része is lehet.