Szélvihar tombolt az ország északi részén
2009-07-24 18:10:00

Enyhülést nem hozó szélvihar csapott le csütörtök éjszaka az ország északi részére. A vihar órákig tombolt az országban, azonban csapadékot nem hozott.

A múlt éjszakai vihar egy Lengyel- és Csehországon átvonuló hatalmas, 400 km hosszú viharlánc nyúlványa volt, amely jelentős hőmérsékleti csökkenéssel járt hazánkban is. A Győr-Moson-Sopron megyei Pérről 107 km/órás széllökéseket mértek, Vácról pedig 110km/órás széllökéseket jelentettek. A legerősebb széllökések, elérték 111 km/órás erősséget, ami Fejér megyei Felcsúton volt jellemző hajnalban.

A hajnali vihar fő területe Cseh- és Lengyelország fölött tombolt, ahol halálos áldozatokat is követelt. Lengyelországban 8-an haltak meg eddig, a további mentésekben 12 000 tűzoltó munkálkodik. Csehországban egy 75 hölgy vesztette életét, többen pedig megsérültek a vihar következtében. Prágában a vonatközlekedés teljesen leállt, ketten pedig megsérültek, amikor az ország középső részén belecsapott egy villám egy buszba.

A magyar helyzet
A biztosító társaságok nem győzik felmérni a károkat az egymás után érkező hatalmas viharok pusztítása után. A csütörtök éjszaka érkezett száraz hidegfront is milliárdos károkat okozott az eddig felgyülemlettek mellé. Néhol a 111 km/órás széllökéseket is elérte a vihar erőssége. A tűzoltókat csak a dunántúli megyékben 205 esetben riasztották, ahol kicsavart fák, leszakadt faágak és tetőszerkezeti megrongálások miatt kérték a tűzoltók segítségét. Komárom-Esztergom megyében történt a legtöbb riasztás, szám szerint 59.

Súlyos volt a helyzet Fejér, Pest, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala Veszprém, megyékben is, ahol azonban szerencsére sérülésről nem jött bejelentés.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak