Sárga-narancs-piros?
2009-07-04 19:00:00

Mindannyiunkban kicsit megfagy a vér, ha azt halljuk, hogy egész Magyarország területén narancssárga riasztás van. Vagy piros? Esetleg "csak" sárga? Mit is jelentenek pontosan ezek a riasztások?

Első szint (sárga)
Bizonyos körülmények között már potenciálisan veszélyes, de viszonylag gyakori, és nem szokatlan jelenség. Érvényben lévő első szintű figyelmeztetés még fokozottabb elővigyázatosságot, megelőző intézkedéseket általában nem igényel. Az időjárás hatásának jobban kitett tevékenységek során azonban legyünk figyelmesek. Ilyen sárga fokozatú jelenségek a viharos, de még 90 km/h alatti szél; a kisebb havazás, a gyengébb ónos eső, a gyengébb intenzitású zivatar, a köd, a talaj menti fagy, a nagy mennyiségű, de önmagában még komolyabb árvízveszéllyel nem fenyegető csapadék, valamint az emberek többsége számára még elviselhető hőség (25 fok feletti napi középhőmérséklet). Legtöbbször a nyári zivatarok esetében fordul elő, hogy az eredetileg várthoz képest magasabb riasztási fokozatot érdemlő jelenségek is kialakulnak.

Második szint (narancs)
Szinte minden körülmények között potenciális veszélyt hordozó időjárási jelenségek. Ilyen intenzitású jelenségek ugyan ritkák, de minden évben rendszeresen, többször is előfordulnak. A 90 km/h-t meghaladó széllökések már károkat okozhat, a nagy mennyiségű eső árvízveszélyt hordoz magában, a havazás, ónos eső már időlegesen megbéníthatja a közlekedést, és ide tartozik még a 25 fok feletti napi középhőmérséklet három egymást követő napon is. Ide soroljuk a csak korlátozott területeket érintő, viszont már extrém kísérőjelenségekkel (úgymint erősen viharos, vagy akár orkán erejű szél, nagyméretű jégeső, felhőszakadás) járó zivatarokat. Érvényben lévő riasztás esetén legyünk nagy figyelemmel értékeinkre és saját biztonságunkra.

Harmadik szint (piros)
Kiterjedt területeket érintő, nagy károkat okozó, és az emberi életet is nagyban fenyegető veszélyes időjárási jelenség. A figyelmeztetés e legmagasabb szintjére már csak a meglehetősen ritkán előforduló események kerülnek. Egy adott helyen a visszatérési periódus akár több év is lehet. Az extrémerejű szél 110 km/h többfelé komoly pusztítást okozhat, a nagy mennyiségű csapadékhoz már feltétlenül árvízveszély is társul, a 27 fok feletti napi középhőmérséklet három egymást követő napon jelentős megterhelés jelent még a felnőtt szervezetre is. A nagy mennyiségű hó és az intenzív ónos eső pedig mindannyiunk életét befolyásolják. Extrém jelenségekkel járó zivatarok ennél ugyan jóval többször fordulnak elő valahol az országban, de piros fokozatú riasztást csak akkor adnak ki, ha várhatóan nem csak lokálisan lesznek jelen, hanem kiterjedt területeket érintenek, és így egy adott helyre vonatkoztatva bekövetkezési valószínűségük is lényegesen nagyobb.
Piros jelzés esetén a következő teendőkre figyeljünk oda:
- folyamatosan kísérjük figyelemmel a legfrissebb hivatalos meteorológiai információkat,
- minden körülmények között kövessük a hatóságok utasításait,
- ha a tervezett utunk során várhatóan keresztezzük a fenyegetett térséget, gyakran érdemes akár el is halasztani az utazást. Amennyiben mégis útnak indulunk, az utazás előtt és közben részletesen tájékozódjunk a várható időjárásról!

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak