Platán
2009-05-14 11:46:00

Élőhelye a Himalája, Észak-Amerika és Délkelet-Európa. Levelei szárnyasan karéjosak, állásuk szórt. A levelek válla szíves, csúcsa hegyes. Szélük fogas, színük zöld. A levelek erezete élrefutó szárnyas. Lombhullató, termése aszmag. A platánok kérge jellegzetesen pikkelyekben hámló. Egyes fajok rendkívül magas kort érnek meg. Fájukat gyakran asztalosfának vagy papírgyártásra használják. A legtöbb faj kedvelt dísznövény: kertekben, parkokban, utcai sorfaként találkozhatunk velük.


A platánfa gömb alakú, hosszú száron csüngő termését kedves emlékként idézhetjük fel, amikor nagy izgalommal morzsolgattunk szét, vagy készítettünk belőle valamilyen őszi díszt, figurát. A növény a platánfélék családjába tartozik. Lombhullató, tenyeresen karéjos levelű fa, melynek virágai kis gömb alakú fejecskébe tömörülnek: ezt a rovarok helyett a szél munkája porozza be. Kérge jellegzetesen pikkelyekben hámló.


A platánok nemzetségébe 11 faj tartozik, melyek közül hazánkban a juharlevelű platán és a keleti platánfa a legismertebb.


A keleti platán már a perzsa kertekben nagyon fontos feladatot töltött be, ugyanis e kertek tervezésekor a fény-árnyék játékának megvalósításában kiemelkedő szerepe volt. Egy legenda úgy tartja, hogy maga Xerxész írt egy ódát a platánfához, a görögök csodálatát kifejezve a fa iránt. Erről Handel is említést tesz híres operájában.


A növény Hippokratész fájaként is ismert, ő ugyanis Kos szigetén egy platánfa alatt tanított orvoslást. A fát árnyékot adó óriásként hazájától távol először Tremiti szigetén ültették, Diomédesz sírjához a Kr.e. 5. század táján. Figyelemre méltó, hogy már ekkor is megfontolt kertépítészeti cél vezette az embereket.


Kártevőjük csak kevés akad, a városi klímát jól tűrik, viszont a sószennyezést annál kevésbé, mivel gyökérzetük levegőigényes, ezért nehezen viselik az aszfaltos környezetet. Lehetőleg burkolatlan területek közelébe ültessük őket. Magas fává nőve kellemes árnyékot adnak, érdekes mintázatú kérgükkel télen is szép díszei a zöldfelületeknek.

Pollenriadó
Észak-Amerikából és a mediterránról származó tetszetős díszfák, sorfának szívesen ültetik. Könnyen hibridizál. Nagyon kevés betegnek van kifejezetten platán allergiája, a virágzási szezonja is aránylag rövid, mégis a mediterrán országokban megfigyelt jelentős allergizáló hatás miatt ennek az allergén fajnak pollenszórását, terjedését fontos követnünk a jövőben. Ugyanakkor lokálisan, például Pécsett, Nyíregyházán, Budapesten a közepes koncentráció jellemzi, itt érdemes a tavaszi fákra érzékeny betegek körében a platán virágzását is figyelemmel kísérni.

Virágzása:
április - május

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak