Parlagfűszezon, indul!
2009-07-25 18:10:00

Sokak megborzongnak, ha meghallják ezt a szót, palafű. Ez nem meglepő, hiszen évről-évre nő az allergiások száma, és vele párhuzamosan a parlagfű elterjedésének területe is. Már márciusban, amikor a növény elkezd kibújni a földből, sok ember életét keseríti meg, és ez a helyzet eltart egészen a fagyos időszak beálltáig.

Áprilisban tömegesen csírázik. A talaj 10-20 °C-os hőmérséklete és a napfény kedvez a csírázásának. Nyáron intenzív növekedésnek indul. Porzós virágai július elején-közepén megjelennek, a termős virágok egy-másfél héttel később. A virágok beporzását a szél végzi, a virágpor akár 100 km távolságra is eljuthat.

A virágpor szóródásának legnagyobb tömege július végén és augusztus hónapban történik meg. Egy közepes növény több ezer, vagy akár több tízezer magot érlel, de 60 ezer magot is termelhet egyetlen tövön. A mag rendkívül ellenálló, akár harminc évig is csíraképes marad, tehát egy igen szívós növénnyel állunk szemben. Sajnos nem csak ez a tényező segíti a növény nagyfokú elterjedését, hanem az is, hogy jól tűri a szárazságot és a rossz talajt is.

A parlagfű pollenjei a légutakba kerülve a nyálkahártyát ingerlik, szemgyulladást okoznak. A parlagfű pollenre allergiás népesség évről évre nő, a kilencvenes évek végére már megközelítette a 30%-ot. Annak érdekében, hogy ez a szám ne emelkedjen még jobban, fontos a terjedésének megakadályozása.

Ennek első lépése a növény felismerése, mert gyakorta összetévesztik a fekete vagy fehér ürömmel. A parlagfű jelenleg a küzdelmek ellenére szinte akadálytalanul terjed. A talajban évtizedekig csíraképes mag nagy számban képes várakozni a csírázásra, ami nagyon megnehezíti a hatásos védekezést. Ez az oka annak, hogy ahol az irtás befejeződik, a parlagfű hamarosan ismét elfoglalja a megtisztított területet.

A parlagfű okozta problémák ellen a szervezett fellépés szükséges. Magyarországon elsősorban parlagfű irtó kampányokkal és széleskörű társadalmi felvilágosítással próbálnak a parlagfű ellen küzdeni. Más országok szigorú törvényekkel próbálják visszaszorítani a parlagfű terjedését.
Ma már Magyarországon ún. növényvédelmi bírság szabható ki azoknak, akik elmulasztják földterületükön a parlagfű irtását. A bírság mértéke 20.000 és 5.000.000 Ft között határozható meg.

Az irtást segítheti a gyomlálás, de a parlagfű irtását ne bízzuk gyerekekre, mert az erős pollenkoncentráció a levegőben kiválthatja a lappangó allergiát. Kerülni kell a növény közvetlen érintését, mert az is allergiás reakciót válthat ki. A kézi irtást kesztyűben kell végezni. A parlagfű terjedése sajnos gyomirtó szerek használata nélkül nem állítható meg, azonban vegyszeres kezeléseket csak olyan helyen szabad alkalmazni, ahol ez embereket, és főként a gyermekeket semmilyen módon nem veszélyezteti. Az irtás a korai növekedési fázisban a hatleveles állapotáig hatásos.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak