Olajfa-félék
2009-05-14 11:46:00

Az árvacsalán-virágúak rendjébe tartozó növénycsalád. 24 nemzetség nagyjából 600 faja, közepes vízigényű fás szárú növények; cserjék, fák, néha liánok tartoznak ide. A rend alapi helyzetű családja. Virágaik sugarasak, gyakran hímnősek, általában négytagú csészével és pártával, két, pártára nőtt porzóval. Termésük lehet lependék, tok vagy bogyó, leveleik épek vagy páratlanul szárnyaltak.

Az olajfa bőséges olajat termel, másnak a fája vagy összehúzó kérge vagy cukros leve hasznos, az orgonafa pedig kedvelt díszbokor.

Pollenriadó

Az olajfa hazánkban nem fordul elő, de a mediterrán térségben az egyik legjelentősebb allergén. Keresztreakció: bodza. Olajfafélék: Bár virágporuk kevés, egymás keresztallergénjei, így virágaik szagolgatása bizonyos kockázatot jelenthet az allergiásokra. Nagyobb veszélyforrás viszont a rovarcsípés allergiások számára, mivel más mézelő növényekhez hasonlóan messziről magához vonzzák a darazsakat és méheket.

Virágzása:
április - június

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak