Nyári gyepápolás
2009-06-21 20:03:00

Nyáron örök probléma, hogy kertünk zöld gyeptengerét megóvjuk az erős napsugárzástól, hogy mindig szép, dús maradjon. Ehhez viszonylag sok munkára és ráfordításra van szükség.

Szép gyepet fenntartani nem olcsó dolog! Most pár hasznos tipp segítségünkre lehet-e probléma megelőzésében. Első fontos lépés a rendszeres fűnyírás. Ollóval, kézi vagy motoros fűnyíró-géppel nyírhatjuk a gyepet, de a szerszám éles legyen, hogy elvágja, és ne szecskázza fel a fűszálakat. A gyepet minden héten nyírni kell úgy, hogy a fűszálak 4-5 cm hosszúak legyenek. A kaszálék nem maradhat a gyepen, azt vagy a gép szedi fel, vagy magunk gereblyézzük össze. A maradékot kiválóan hasznosíthatjuk komposztként.

Az aszályosra hajlamos klímánkon a rendszeres és bőséges öntözés is elengedhetetlen követelménye a szép pázsitnak. Lehetőleg este öntözzünk, mert nappal a sugarak túl erősek és a fű könnyebben kiég, illetve a párolgás is gyorsabb, így kevesebb víz szívódik fel.

A rendszeresen nyírt gyep igen sok tápanyagot veszít, ezért már tavasszal, feltétlenül szükség van a trágyázására. Erre kiválóan alkalmas lehet az előbb említett komposzt, vagy az istállótrágya, zöldtrágya. Ha ezeket nem tudjuk beszerezni, használhatunk műtrágyát is, de ne feledjük, hogy a jól trágyázott gyepet gyakrabban kell nyírni, visszaszorítva ezzel a gazok fejlődését. Ezek ugyanis megsínylik a fűnyírást, így később maguktól eltűnnek.

Nincs olyan gyep, amelyben ne jelennének meg a gyomnövények. Ezek közül a legagresszívebbek a tarack, a moha, a gyermekláncfű, a széles levelű útifű, újabban pedig a madársóska. Keskeny pengéjű gyomásóval vagy vegyszerrel szabadulhatunk meg tőlük.

Ha gyepünk már régi, akkor sincs veszve a helyzet, a legfontosabb a levegőztetés, erre most már kiváló kézi és motoros gépek állnak rendelkezésre, amelyek meglazítják az öntözés és a taposás következtében megülepedett talajt.

Aki követi a hasznos tanácsokat, az hamarosan gyönyörködhet a szép pázsitjában.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak