Nyári állattársaink
2009-06-25 17:42:00

A helyszín Magyarország. Falvak, városok, kisebb települések, ahol éjszakánként nem áll meg az élet. Kíváncsi fiatalok osonnak a sötétben, az öregebbek halk vakkantásokkal, vagy röfögéssel figyelmeztetik őket a veszélyekre.

Nem, nem emberről van szó. Észre sem vesszük, hogy nem csak közvetlen háziállataink alkalmazkodtak urbanizálódó környezetünkhöz. Menyétek lopakodnak a főváros széle mentén, vaddisznó ússza át a Dunát, vagy keres magának élelmet, miként jó néhány ravaszdi vörös róka is. Az állatok mindig is kihasználták az emberek közelségét. Lehetőséget jelentett számukra a túlélés érdekében. Az ember sok szemete számukra még táplálék, amiért nem félnek betolakodni a területünkre.

Nyáron megindul az élet országszerte. Az iskolák vakációt jelentenek, az egyetemeken, főiskolákon elfogynak a vizsgaidőpontok, és mind Budapestet, mind a Balaton-partot hazai turisták és külföldiek kezdik látogatni. Az állatok megszokják az emberek közelségét, még mi sokszor észre sem vesszük, mikor egy-egy erdei lakó mellett haladunk el. Ügyesen rejtőzködnek, és ahogy egyre kevésbé tartanak az emberektől, úgy nő bátorságuk. A turizmus megindulásával nő a hátrahagyott, az állatok számára hívogató ételmaradék, az illatos szemét, ami egyre jobban a városba, faluba vonzhatja őket.

Menyétek cikáznak át a háztetőn, rugalmas testükkel ügyesen haladva háztól házig, fától a lakások újabb emeletére, akár még a lakásba is. Fővárosunk budai oldalát erdőkkel, hegyekkel olvadt össze. Szinte megszűnt a természetet a várostól elválasztó határvonal, és amilyen könnyen az ember betérhet az erdőbe, ugyanolyan könnyedén jutnak át hozzánk vadállati élettársaink. Az erdő lakói akaratlanul is kénytelenek megbarátkozni velünk. Turisták látogatnak el a zöldövezetekbe, hobbikertek, hétvégi házak épülnek a természetben, ahol az emberek távolabb lehetnek a város zajától, de ez egyúttal azt is jelenti, hogy szomszédai ugyanúgy lesznek ott is, még ha nem is emberek.

Az állatok nem csak nyáron látogatnak el területünkre. Sőt, nyáron talán elég táplálékot találnak a szemetesek környékén is. Télen viszont, amikor számukra is csökken a táplálék, gyakorta megeshet, hogy a küszöbig óvatoskodnak. A veteményest, az üvegházat, a kertet feltúrják élelem után kutatva, megrongálhatják kerítéseinket, mikor megpróbálnak bejutni. Magyarország-szerte nagy károkat okozhatnak és okoznak is. Amíg nekünk ez csak egy újabb gond a környező állatvilághoz képest hosszú életünk során, addig nekik a megélhetésüket és fennmaradásukat jelenti.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak