Nap, Hold, Csillagok…
2009-05-21 18:04:00

A Nap, Hold, szivárványok, felhők, égbolt segítségével kiváló rövidtávú előrejelzést lehet készíteni. Néhány, tapasztalatokon alapuló időjárási ismeret a természeti jelenségek köréből, mint például: az ég színe, gyűrűk a Hold körül és az állatok viselkedése azok a tényezők, melyekkel elég pontosan felkészülhetünk az idő járására. A gazdák megfigyelték a felhők mozgását, az ég színét, hogy tudják, mikor vessenek, és mikor arassanak. A tengerészek feljegyezték a szélfordulásokat és megfigyelték a hullámmozgásokat, mint a változás jeleit. Az esetek többségében azonban azoknak az előrejelzéseknek van esélyük a jobb beválásra, amelyek napi változásokra vonatkoznak, és általában az ég színe, felhők mozgása vagy a szél megváltozása alapján következtetnek az elkövetkezendő időjárásra.


„Vörös ég éjjel, tengerész indulj el! Vörös ég reggelre, ne szállj tengerre!” Mikor a nyugati égbolt különösen tiszta, gyakran figyelhetünk meg vörös naplementét. Ez annak köszönhető, hogy az alábukó Nap sugarai egyre hosszabban haladnak az alsó légrétegeken, amik sókat, port, füstöt és egyéb szennyezőanyagokat tartalmaznak. Ezeken a részecskéken a rövidebb hullámhosszú fénysugarak szóródnak - az ibolya és a kék fénysugarak, például ezért kék az ég-, és csupán a nagyobb hullámhosszúak, amik áthatolnak - a narancs és a vörös. Ha egy terület fölött magas légnyomás található, ott a leszálló légáramlatok dominálnak. Ez a leszálló légmozgás a szennyező anyagokat a földfelszín közelében tartja, és ezáltal a naplemente még vörösebb a szokásosnál. Ez lehet a „Vörös ég éjjel”.


Az északi félteke közepes szélességein az időjárást alakító rendszerek legtöbbször nyugat felől érkeznek. Miután a magas légnyomás általában jó időt hoz, az ilyen típusú vörös naplemente jelzi, hogy tiszta idő közeleg, tehát „tengerész indulj el”. Ha az ég reggel vörös a keleti égbolton, ugyan azon okból, mint ahogy a fentiekben olvashattuk, a magas nyomású terület már nagy valószínűséggel elhaladt nyugatról keletre, amit alacsony légnyomás fog követni. Az alacsony légnyomás általában felhőket, esőt vagy vihart hoz, így ez egy nagyon jó, előrelátó figyelmeztetés a tengerészek számára.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak