Mit tehetünk mi?
2009-07-12 18:05:00

Sokan azt hisszük, hogy nem tudunk tenni annak érdekében, hogy egyre kevésbé változzon a Föld klímája. Ez közel sincs így.

A kontinensen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mintegy 16 százalékáért a háztartások a felelősek. Ennek legnagyobb részét az energiafogyasztás adja, és további százalékokkal növeli ezt a személygépkocsik használata.
Bár keveseknek van lehetősége olyan házat építeni, amelyben maximálisan érvényesülnek a környezetvédelmi szempontok, de egy átlagos lakásban is kis változtatással és odafigyeléssel sokat tehetünk a víz- és energiatakarékosság érdekében.

Íme néhány példa:
A háztartásokban felhasznált energia több mint felét a fűtés viszi el. Bár sok lakás nem központi fűtésű, de ahol erre lehetőség van, érdemes az egyes helyiségek hőmérsékletét külön szabályozni. Gyakoriak az olyan háztartások, ahol „túlfűtéssel” találkozhatunk. Ilyen esetekben a lakás hőmérsékletét néhány fokkal csökkenteni lehetne, és ha mégis úgy érezzük, hogy kicsit fázunk, előbb öltözzünk fel. Csak ezzel az apró trükkel 10%-kal csökkenthetjük az energiafelhasználásunkat!

Ajánlott naponta szellőztetni!
Ilyenkor tárjuk ki az ablakot, hiszen úgy legalább kicserélődik a levegő, nem úgy, mint amikor csak résnyire van nyitva az ablak, és csak az utcát fűtjük.

A fűtőtestet semmiképp ne zárjuk körül bútorokkal!

Világítás
Az energiatakarékos izzók drágának tűnhetnek, de gazdaságos beruházás, hiszen az ára idővel megtérül. Mindenképp olyan helyiségekben használjuk, ahol sokat tartózkodunk, mert a fel- és lekapcsolás megrövidíti élettartamát.

A vízfelhasználást a következőképp csökkenthetjük:
- Ha csöpög a csapunk, mindenképp javíttassuk meg!
- Teljes és ne csak fél adag ruhát tegyünk be mosni!
- Fogmosásnál ne folyassuk feleslegesen a vizet!
- Ne folyóvíznél mosogassunk!

Hulladék
A szemét ügye is fontos dolog. Sok olyan terméket vásárolunk, melyek kibontásával a kuka csomagolópapírral telik meg. Figyeljünk arra, hogy minél kevesebb csomagolás legyen a megvásárolt árun, és ha módunkban áll, hazai vagy közeli országokból beszállított terméket vegyünk, mivel azoknak szállítása sem jár annyi káros anyag kibocsátásával.

Csökkentsük a CO2 kibocsátást!
Ezt a legegyszerűbben úgy tehetünk meg, hogyha lehet, hanyagoljuk az autót. Sétáljunk, biciklizzünk, vagy használjuk a tömegközlekedést.

Ezek csak apróságok, de ahogy a bölcs mondás is tartja: „Sok kicsi sokra megy!”

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak