Mit csinál az óceán?
2009-06-26 17:45:00

A Föld felszínének körülbelül 71%-át víz borítja, az összes kontinens együttesen kevesebb, mint egyharmadát alkotja a felszínnek. Következésképpen az óceánoknak rendkívüli fontosságuk van az éghajlatunkban.

Az óceánok kulcsszerepe
- Elnyelik és visszasugározzák a napfényt,
- Tárolják a hőt,
- Szállítják a tárolt hőt,
- Jelentős változásokat okoznak az éghajlati rendszerben,
- A légköri vízgőz fő forrásai,
- Gázcserét folytat a légkörrel.
Mivel a Föld minden energiát a Napból kap, nagyon fontos az éghajlatunknak, hogy mi történik a sugárzással. Saját tapasztalatunkból tudjuk, hogy „megvakulunk” a hótól. A jég és a hó a napfény nagy részét visszaveri, és ezek világos (fehér) színűek. Fekete anyaggal letakarva az autónkat, tudjuk, hogy nyáron meglehetősen forróvá válhat. Elnyeli a sugárzást, és sötétnek érzékeljük, esetleg feketének. Ha az űrből tekintünk a Földre, ugyanezt a jelenséget láthatjuk.
A sarkok jégsapkái fehér színűek és a nagy sivatagok is világosak. Az óceánok és az esőerdők sötétek. Az óceánok a napfénynek csak körülbelül 6%-át verik vissza. Ha figyelembe veszed, hogy globális átlagban a visszaverődés 30%-os, akkor világossá válik, hogy a Napból érkező sugárzás legtöbbjét az óceánok nyelik el. Ha májusban vagy szeptemberben elmész a Földközi-tengerhez, nagyon kellemes meleg napokat tapasztalhatsz, 24-28°C hőmérséklettel, azonban ha fürödni mész, májusban a tenger még mindig hideg a hosszú tél után, míg szeptemberben meleg és kellemes a fürdés.

Az óceáni áramlatok befolyásolják a helyi klímát
Ugyanazon földrajzi szélességű helyet hasonló módon ér a Napból érkező sugárzás. De ez nem azt jelenti, hogy az éghajlat is hasonló, mert a szárazföld több-kevesebb hőt kaphat az óceán hő-szállításától függően.
Európa enyhe éghajlatát a Golf-áramlásnak köszönheti, egy óceáni áramlatnak, ami a Mexikói-öbölből meleg vizet szállít Európába.

Széndioxid felvétele
Sokkal több széndioxid lenne a légkörben, ha az óceánok nem nyelnék el az ember által termelt mennyiség egyharmadát.

Tengerszint emelkedés
Amikor az éghajlatváltozást és az óceánokat említjük, gyakran gondolunk a tengerszint emelkedésre. Aggódunk, hogy a szárazföld nagy területei víz alá kerülhetnek. Jelenlegi becslések azt mondják, hogy a következő évszázadban a tenger szintje kevesebb, mint 1 métert fog emelkedni. Ez Európában csak néhány helyen jelent veszélyt, de például Banglades nagy része víz alá kerülne, ami több millió embert érintene. A korallzátonyok gazdag növény- és állatvilága is elpusztulna. Gyakran úgy gondolják, hogy a globális felmelegedés okozta sarki jégsapkák elolvadása a tengerszint emelkedésének fő oka. Ez nem igaz. A melegedő levegő vezet az óceán melegedéséhez, és a meleg víz térfogata nagyobb. Ez a térfogat-növekedés a vízszint emelkedésének a fő okozója, de ehhez még a szárazföldi gleccserek olvadása is hozzájárul, nemcsak a sarki jég olvadása. Különösen, mert az antarktiszi jég nem fog elolvadni ilyen hamar.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak