Milyen kertet építsünk?
2009-07-08 18:00:00

Sokan nem is gondolnák, hogy egyre többen teszik fel maguknak e kérdést. Sokaknak ugyanis már nem elég, hogy van egy kisebb-nagyobb zöldterület, ahova ki lehet ülni, összegyűlhet a család, hanem fontos, hogy a kert a lehető legszebb, impozánsan megtervezett, úgyszólván dizájnos legyen. A kreatívabb emberek maguk látnak hozzá kertjük csinosításához, de nem ritka, hogy egy képzett kertépítőt fogadnak.

De mi is most a trend?
Ki mediterrán, ki pedig hegyvidéki hangulatot szeretne maga körül látni. A merészebbek a hazai klimatikus viszonyok ellenére a japánkertek letisztult vonalaira esküsznek. De mi az, ami a leginkább passzol a házunkhoz és tükrözi a személyiségünket? A francia-kertek szinte teljesen kikoptak, divat viszont a japánkert és a mediterrán-terrakotta világ.

A japán, mediterrán és alpesi jellegű kert három, napjainkban nagy népszerűségnek örvendő növényvilágában meglehetősen eltérő típusra mutatnak példát. Nagy fellángolás övezi az utóbbi években a letisztult, szimbolikus formákban gazdag japánkertet, de Nyugaton nem tudták átvenni a teljes koncepciót. Nemcsak a klíma más nálunk, de alapvetően más gondolkodás is övezi a kerteket. A hagyományos japánkertben ugyanis minden egyes növénynek vagy kőnek megvan a maga helye.
Komoly tudomány az egyes elemek elhelyezése, még a kövek helyes leásásának is szabályai vannak. A japános behatás elsősorban a növényhasználatban figyelhető meg, mivel több fajta bírja az európai klímát, így például bizonyos bambuszfélék is. Ezek a növények viszonylag gyorsan terjednek és nőnek, valamint jól illeszthetők a divatosnak számító minimál stílushoz is. Sokan szeretik, ha télen sem csupasz a kertjük, a japánkert alacsony, örökzöld növényei pedig ezt az igényt is kielégítik.

Hazánkban a hegyvidéki környezetet idéző kert azonban nem tudott igazán elterjedni, mivel nem alkalmas rá a klímánk. Egyedül az Alpokalján érdemes próbálkozni vele szinte egy az egyben, bizonyos mértékben azonban lehet adaptálni környezetünkre is. Tematikus kertként telkünk hűvösebb, északi oldalán valósíthatjuk meg törpefenyőkkel, párnás évelőkkel és talajtakaró cserjékkel.

Nálunk az egyik legnépszerűbb kertépítészetben a mediterrán stílus. Több helyen is lehetséges az ilyen hangulatú kertek létrehozása, de figyelnünk kell arra, hogy a mediterrán növények alapvetően szárazságtűrő fajták, ugyanakkor igénylik a napsütést. Jellegzetesen ilyen növény a levendula, a zsálya, a selyemakác és a rozmaring. A teraszon terrakottaedényekbe ültetett, kaspós leanderekkel és magnóliákkal könnyen lehet mediterrán hangulatot teremteni. Meglepően jól lehet honosítani a mediterrán stílust Magyarország egyes részein, főleg vízpart mellett. Az ilyen jellegű kertek természetesen hasonló stílusban épült házhoz illenek leginkább, de érdekes kivételt képezhet egy Balaton-parti parasztházhoz „szelídített”, visszafogottabb mediterrán változat sok levendulával is.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak