Milyen hús van a tányéron?
2009-07-10 18:20:00

Napjainkban a túltenyésztett háziállatok már nem biztosítanak megfelelő táplálékot az ember számára. A háziasítás évezredei alatt, de talán csak az ipari tenyésztés hatására, kivesztek a disznó, a marha, a baromfik húsából azok a fontos alkotó elemek, melyek az ember egészségéhez elengedhetetlenek.

Ezek azonban (még) benne vannak az emu húsában. Húsa és tojása ízletes és bőséges, ma már magyarországi heteseknél is kapható. Bőre és tolla a divatiparban hasznos, hiszen minőségi és dekoratív. Logikus tehát a kérdés, hogy miért nem terjedt el még?

Az emu ipari felhasználása nagy sokrétű. Eszik, isszák, kenik és hordják is az emuból készült termékeket. Viszonylag igénytelen állat, nem kell sokat gondozni, a természetes élőhelyükön viszont már majdnem teljesen kihaltak. Ez az érzékenység leginkább azzal magyarázható, hogy Új-Zélandon nincsenek természetes ellenségei. Egyszerre csak egyetlen hatalmas tojást rak, de teljesen védtelen az ember által behurcolt rágcsálókkal szemben, akik elpusztítják tojásaikat. Szerencsétlen állatok képtelenek újra teremteni a populációjukat az ember segítsége nélkül.

Magyarországon kb. 4500 főre tehető állományuk az elszórtan elhelyezkedő farmokon. Sajnos jelenleg nincs megfelelő érdekszövetkezet, mellyel piacot is nyithatnának a többnyire exportra kerülő hús számára hazánkban is.

De mi ez a falhajtás körülötte?
Az emu húsa új lehetőségeket fed fel a reformkonyha, illetve az igényes húsfogyasztás számára. Vörös húsa koleszterinben szegény, viszont a táplálékkal felvehető, "hasznos" koleszterinben gazdag. Változatosan és könnyen elkészíthető, számos ételféleség alapjául szolgálhat, a hagyományos magyaros ízektől kezdve egészen a nemzetközi konyha ízvilágáig. Ennek az az oka, hogy húsában a zsír kivétel nélkül az izomrostok közé épül be, így téve a húst megfelelően porhanyóssá, könnyen süthetővé és főzhetővé.

A másik fontos területe a hasznosításnak az emubőr. Az emu bőre az egyike a legkönnyebben feldolgozható, lágy és dekoratív bőröknek. Éppen ezért a hagyományos bőripari gépekkel nem is tudják feldolgozni, kézi kidolgozást igényel. Az emubőrt finom, míves technológiával érdemes megmunkálni, ezért az ilyen alapanyagú termékek jóval értékesebbek és drágábbak.

Említésre méltó az emutoll, mint a divatcikkek díszítő eleme. Pierre Cardin, Gucci, illetve Georges Lacombe is használt már emutollat a kreációihoz.

Végül, említést kell tenni az emu-olajról, amely főként a kozmetikai iparban fontos termék. Az emuolaj-alapú készítmények bőrregeneráló, ránctalanító hatásuk van, illetve a bőr fehérjepótlásában segít.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak