Miért veszélyes a medúzacsípés?
2009-07-17 19:17:00

Mi árnyékolhatja be rég várt tengerparti nyaralásunkat jobban, mint egy olyan állat megjelenése a vízben, melynek pillanatnyi érintése is fájdalmat okoz? Nem, nem egy halfajtáról van szó, hanem a medúzáról.

A medúzák áttetsző, kocsonyaszerű élőlények, melyek az óceánokat, tengereket népesítik be. Rendszertani besorolás szerint a csalánozók altörzsébe, medúzafélék osztályába tartozó szabadon úszó, szövetekkel rendelkező lények.

Méretük 5-10 mm-től több tíz centig is terjedhet. Színük lehet sárgásbarna, vagy teljesen áttetsző. Medúzák táplálékául a halak ikrái is szolgálnak. Az elszaporodásuk a tengeri élővilág megváltozásával járhat, mivel egyes halfajok akár ki is halhatnak miattuk. Vannak olyan medúzafajok is, melyek a halászok munkáját is akadályozzák, mert elriasztják a halakat, a hálókat pedig szétszakítják.

Csalánozók lévén karjaik végén apró csalánsejtek találhatóak, amelyek allergiás reakciót okozhatnak bőrfelülettel érintkezve. A védekezésre és élelemszerzésre használható csalánsejtek kis tokokra hasonlítanak, amik érintkezéskor kipattannak. Ezzel egy időben kicsapódnak a kis szigonnyal végződő fonalkák, amelyek apró sérüléseket okoznak, és méregtartalmukat az áldozatba fecskendezik. A csípések következtében a bőr megduzzad, kivörösödik, égő és viszkető érzéssel jár. A csípések az elején még veszélytelennek is tűnhetnek, de később görccsel és nagy fájdalmakkal is járhatnak. Hatására a vérnyomás hirtelen megemelkedik, akár agyvérzést is okozhat.

Mit tehetünk, ha már megcsípett?

A medúzacsípést tengervízzel kell öblögetni, majd hideg vizes borogatással enyhíthetjük a fájdalmat, a látható csalánsejteket pedig csipesszel kell kiszedni. A csípés után nem ajánlatos napra menni, vagy vissza a vízbe, inkább forduljunk orvoshoz.

A medúzák a világ összes tengerében előfordulnak, így ha tengerpartra utazunk nyaralni, számolnunk kell a medúzacsípés lehetőségével. Ráadásul minden évben egyre nő a medúzacsípések száma. Medúzainváziókról is beszámoltak, és mindennek a tengervíz hőmérsékletének emelkedése lehet az oka.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak