Mi véd meg a napfénytől?
2009-06-17 21:15:00

Az ózon réteg vitathatatlanul vékonyodik, és ezért erősödik a minket ért UV sugárzás is. Szinte az egész világon növekednek a bőrrák statisztikák, és egyre csak azt halljuk védekezni kell a nap ellen, de a legtöbben nem tudjuk pontosan ez mit is jelent.

A nyugati országokban már nem olyan divatos a régen státusz szimbólumnak tekintett napbarnított bőr, az emberek kezdik felismerni a veszélyeit és tudatosan igyekeznek megvédeni egészségüket. Ideje hát nekünk is számítanunk a káros sugarakkal.

Az első és legfontosabb, amit meg kell jegyeznünk az amerikai bőrgyógyászok tanácsa: „Ha az árnyékod rövidebb, mint te vagy, menekülj!”. Ha komolyan vesszük az intelmet, akkor a tavasz végétől az ősz elejéig, 10-16 óráig sziesztázunk a hűs szobában. De lássuk, mit tehetünk, ha valami egészen különleges ok miatt mégis ki kell mozdulnunk otthonról.

Jól válasszuk meg a ruhát, amit felveszünk, mert nem minden ruha véd egyformán a napsugárzástól. Felejtsük el a viszkózt, a fehérített pamutot és a poliésztert! Keressünk természetes sűrű szövésű anyagokat, például a selyem a fény 80 %-át visszaveri, illetve a sötét színű ruhák védelme nagyobb, mint a világosaké. Figyeljünk azonban arra is, hogy az anyag nyúlása és fakulása nagymértékben rontja a védő értékét. Ma már lehet olyan ruhákat kapni amelyek UPF (ultra violent protection) minősítést kaptak, ami azt mutatja meg, hogy hányszor több időt tölthetünk a használatával a napon. Például egy átlagos felnőtt 15 percet tud a napon tölteni a bőrpír jelentkezéséig. Ha ezt beszorozzuk az egy 10 UPF ruha védőértékével, akkor 150 percet kapunk. Használjunk széles karimájú kalapot és legalább 20-30 faktoros krémet kenjünk magunkra, amely védelmet néhány óránként, vagy fürdés után mindig újra fel kell frissíteni.

A szemünk világáról se feledkezzünk meg. Napszemüveget kizárólag szakboltban vásároljunk! A napsugárzás nem csak a bőrre, de a szemre is kumulatív hatású. Ez azt jelenti, hogy a károsodás akármilyen kis- vagy nagymértékű nem regenerálódik teljesen, és az évek során felhalmozódó károsodások komoly gondot okozhatnak. Ezért különösen fontos a szem védelme.

Végül egy tévhitet szeretnék eloszlatni: a szolárium UV lámpája legalább olyan káros, mint a napfény. Az UVA sugárzás, amelyet a legtöbb szolárium használ, áthalad a bőrrétegein, és ott okoz károsodást, ezzel előidézve a bőr időelőtti öregedését, arról nem is beszélve, hogy a barna bőr nem csökkenti a hosszú távú károsodások kockázatát.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak