Mi az a nemere?
2009-07-28 18:10:00

A Kárpát-Pannon-térség legnevezetesebb helyi szelei az Alföld és a hegységkeret határán jelentkező hegy-völgyi szelek. Ezek közé tartozik például a Gyergyói-medencére és a Csíki-medencére lecsapó híres Nemere szél („Nem erre, arra fújjál” - mondja a székely), ami télen a dél-orosz puszták szibériai hidegét hozza magával.

A száraz, keleti szél sokszor napokig, sőt hetekig fúj. 1902. április 19-én Csíksomlyón a levegő nedvessége az erős nemere idején 12 %-ra süllyedt. Az ennyire száraz levegő csak a sivatagokra jellemző.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
05:42 18:00
21:05 07:15
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak