Meleg vagy hideg?
2009-05-20 18:09:00

Nem is gondolnánk, hogy az időjárási frontok különböző módon, de beleavatkoznak mindennapi életünkbe - a bekövetkező hirtelen változások számos élettani hatást váltanak ki szervezetünkben egyik pillanatról a másikra. A lakosság több mint fele – különösen a nők - érzékeny a frontok valamelyikére. Míg egyesek szervezete jól tűri a légnyomásváltozást, a hőingadozásokat, addig másoké kevésbé rugalmasan reagál az időjárás változásaira.

A fronthatások mindenkit másképp érintenek: vannak, akik szinte semmit sem érzékelnek az időjárás változásából, vannak, akik átmeneti panaszoktól szenvednek - hegek fájdalmától, fejfájástól, alvászavaroktól - és vannak, akiknél a frontbetörés hangulatváltozást, fejfájást, szív- és keringési panaszokat okozhat.

Frontok és hatásaik

Az időjárásra érzékeny emberek általában nem egy adott időjárástól, sokkal inkább az abban beálló változásoktól szenvednek. Az időjárás megváltozása több pusztán a hőmérséklet csökkenésénél vagy emelkedésénél - változik ilyenkor a légnyomás, a levegő páratartalma, a széljárás is. A légköri nyomás csökkenése a legfontosabb tényező a tünetek kiváltásában.

Érdekes, hogy a nyomás növekedésére kevésbé érzékenyen reagálunk, a csökkenés viszont sokaknál panaszokat okozhat. A légnyomás csökkenésekor ugyanis az addig összenyomott szövetek valamelyest kitágulnak. Ha a testben valahol gyulladás vagy régi sérülésből, műtétből származó heg található, az ilyenkor húzódhat, amit fájdalomként élhetünk meg. Ez az alapja annak a jelenségnek, hogy a korábban eltört csontok például vihar előtt - amikor jellemzően csökken a légnyomás - sajogni kezdenek.

Fronthatások – egy kis fogalmi magyarázat

A meteorológiai frontok igen összetett jelenségek, ezért itt csak a közérzetre gyakorolt hatásukra térnék ki. Az időjárás-változás alkalmával az összes - de legalábbis sok - meteorológiai tényező egyszerre változik meg, mégpedig viszonylag rövid idő alatt. A különböző eredetű légtömegek csak igen kis mértékben keverednek egymással, azaz egy keskeny zónában ugrásszerűen változnak a meteorológiai elemek. Ezeket a keskeny zónákat nevezzük időjárási frontoknak.

Háromféle frontot különíthetünk el:
1. Hidegfront esetén a meleg légtömeget hidegebb követi. A légnyomás a front előtt csökken, majd növekszik, a hőmérséklet csökken, gyakran alakul ki zápor.
2. Melegfront esetén a hideg légtömeg mögé melegebb nyomul. A légnyomás folyamatosan csökken, a hőmérséklet a front előtt csökken, majd lassan nő, gyakori az esőzés.
3. Okklúziós front esetén a melegfront utoléri a hideget. Ilyenkor a légnyomás csökken, a hőmérséklet csökken, és általában erős szél fúj. Tippek melegfront ellen Melegfront-érzékenyeknek főként B2-, C-, K- és P - vitaminok fokozott bevitele javasolható. Ezek megtalálhatóak: tej, tejtermékek, joghurt, kefir, zöldfőzelékek, savanyú káposzta, csipkebogyó, citrusfélék. Mivel a szervezetünk folyamatosan egyensúlyra törekszik, célszerű hozzásegíteni ehhez a munkához, és táplálék-kiegészítéssel pótolni a veszteséget. Fokozzuk tehát a káliumtartalmú élelmiszerek bevitelét a következőkkel: karalábé, karfiol, paradicsom, burgonya, búza, rozsliszt, mazsola, olajos magvak, hal.

Melegfront

A klasszikus melegfront lassan, és elsősorban a magas légrétegben emelkedő hőmérséklettel érkezik. A melegfrontot kísérő páratartalom emelkedés, illetve légnyomáscsökkenés hatására a szimpatikus idegrendszer kerül izgalomba. A melegfrontra érzékenyek gyakorlatilag „időjósként” működnek: a tünetek már a front átvonulása előtt 1-2 órával, sőt napokkal is jelentkezhetnek.

Tipikus tünet, hogy a szervezet fáradtsággal, aluszékonysággal, levertséggel, szétszórtsággal, migrénes fejfájással reagál. Fokozottan ingerlékenyek leszünk, akár depressziós tünetek is jelentkezhetnek. Jelentősen csökken fizikai és szellemi terhelhetőségünk, legszívesebben az egész napot átaludnánk. Megszaporodnak a szív- és érrendszeri panaszok, a trombózishajlam. Fokozódik az anyagcsere, emelkedik a vérnyomás és a vércukor szintje is.

Hidegfront

A hideg idő is jellegzetes keringési változásokat hoz létre a szervezetben, bár közel sem jár együtt olyan komoly problémákat, mint a melegfront. A hidegfrontot kísérő páratartalom-csökkenés, és légnyomás növekedés hatására a paraszimpatikus idegrendszer izgalma fokozódik. Hidegfront esetén a tünetek csak a front átvonulása után jelentkeznek.

Az erre érzékeny emberek lelassulnak, kábaságra panaszkodnak, szédülnek, és állandó álmosság kínozza őket, csökken a vérnyomás és a pulzusszám. Ilyenkor növekszik a görcskészség, fokozódik a trombózisveszély, az allergia és az asztma is erősebben kínozza a hidegfrontra érzékenyeket. Tippek hidegfront ellen Ha a hidegfrontra vagyunk érzékenyek, fogyasszunk minél több B1-, D- és E-vitamint – ezeket főleg az élesztőben, a halakban és a tojásban találjuk meg. Ügyeljünk a folyadékbevitelre is: a személyre szabott gyógyteák fontos kiegészítői lehetnek napi italadagunknak. Naponta minimum két liter folyadék fogyasztása javasolt.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak