Megelőzhető a nyári fertőzés!
2009-07-26 18:00:00

Itt a strandszezon, és útnak indulunk, hogy csobbanjunk egyet a legközelebbi medencében, esetleg a tengerek habjaiban. Meleg van, a víz enyhíti a hőséget, minden tökéletesnek látszik. Mégis érdemes odafigyelni a ránk leselkedő veszélyekre, amelyek többsége némi odafigyeléssel kivédhető!

Ami elsőként felvetődik bennünk, az a fürdőzés. Ha strandolni megyünk, ügyeljünk arra, hogy olyan helyre menjünk, ahol korszerű berendezésekkel ügyelnek a higiéniára, például víz-visszaforgató berendezésekkel. Fontos továbbá a fertőzések elkerülése szempontjából, hogy mi magunk hogyan látogatjuk a fürdőket. Érdemes betartani azokat az elővigyázatossági szabályokat, miszerint fertőző bőrbetegséggel, gyulladt sebekkel ne menjünk a medencékbe, illetve használatuk előtt feltétlenül zuhanyozzunk.

Fürdőzés szempontjából nem csak a strandok jöhetnek szóba, hanem a természetes vizek is, melyekben hazánk igencsak bővelkedik. De vajon mindegyik biztonságos? Természetesen a közkedvelt Balaton és Velencei-tó vize tiszta, jó minőségű és folyamatosan ellenőrzött. Más a helyzet a Duna vízével, balesetvédelmi és rossz vízminőségi okok miatt szigorúan tilos fürödni benne, de a tiltás ellenére sokan mégis belemerészkednek.

Bárhol mártózzunk is meg tartsuk be az alapszabályokat, hogy a hűsítő fürdőzés tényleg élmény legyen. Ne igyunk bele a tó vagy medence vízébe! A nyári időszakban gyakoriak még a lábról lábra terjedő gombás fertőzések, melyek nagyon könnyen elkerülhetőek, ha a strandokon, uszodákban papucsot viselünk, így nagyon könnyen megelőzhetőek a kellemetlen tünetek. Persze nem árt a strandolás után jó alaposan szappanos vízzel lábat mosni.

Sajnos nem elég, ha csak fürdőzés közben ügyelünk, fontos, hogy a nagy melegben milyen ruhát viselünk. Nem is gondolnánk, milyen veszélyt jelenthet egy rosszul megválasztott ruhaanyag. A manapság nagyon divatos és csinos műszálas ruhák, illetve a túlságosan is a testhez simuló ruhadarabok nem hagyják szellőzni a bőrt, így könnyen kialakulhatnak gombás fertőzések. Azért, hogy a nyári melegben ne fokozzuk izzadásunkat, inkább viseljünk természetes anyagból készült ruhákat, valamint olyan ruhadarabokat, amik nem tapadnak ránk annyira, biztosítva ezzel bőrünk megfelelő szellőzését.

Külön érdemes megemlíteni még a védőoltások fontosságát, hiszen egyre népszerűbbek az egzotikus utazások. Mielőtt ilyen helyre látogatunk, érdemes tájékozódni az egyes országokban előforduló betegségekről. Egy kis odafigyeléssel és néhány szabály betartásával önfeledten élvezhetjük a nyár adta lehetőségeket.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak