Lórom
2009-05-14 11:46:00

A lórom, vagy lósóska a kétszikűek osztályának a szegfűvirágúak rendjéhez, ezen belül a keserűfűfélék fajokban igen gazdag családjába tartozik.


Főként az északi mérséklet övben van legnagyobb fajszámmal jelen, illetve előfordul szubtrópusi és mérsékelt éghajlatú területeken, de akár hazánkban is megtalálható. Élőhelyük igen sokféle, vízigényesek, így kedvelt élettereik a mocsarak, ártéri területek magaskórós gyomtársulásai, de nedves réteken, vagy akár a parlagon is megtalálhatóak. Fajai gyakran hibridizálnak.


A lórom az erős allergének közé tartozik. Virágaik lehetnek kétivarúak, vagy egyivarú, kétlakiak, meglehetősen aprók is. Májustól augusztusig virágoznak. A virágtakaró lepellevelek zöldes, vagy pirosos színűek. A bibe ecsetszerű. Előfordulhat szél- és önbeporzás általi megtermékenyítés is.


A népi gyógyászatban a leveleket bőrbántalmak elleni borogatásként használták, bélhurut esetén pedig a lósóska fajok teáját itták, a növény gyökerét pedig az állatgyógyászatban alkalmazzák. A lósóska egyes alfajai a gasztronómiában is felhasználhatóak: ha levelei fiatalok, spinótnak kifőzhető.
Egyes részei kórosodás előtt remek takarmány az állatoknak, gyökerének forrázatát pedig tisztálkodáshoz használják.


A lósóska fajok hazánk gyakori lágyszárú növényei közé tartozik.
A juhsóska 25-30 cm-es gyomnövény, pirosas szárral, a levélnyelek tövénél igen jellegzetes fehér levélkürtővel. Levelei kicsik, dárdásak, lándzsásak vagy szálasak. Virágai a szár tetején ülnek, a növény kétlaki. Termése makkocska, és leginkább száraz, homokos réteken, illetve a gyengébb, savanyú talajokon fordul elő.
Rokon faja a mezei sóska melynek levelei nagyobbak, a levél válla nyíl alakú, s nedves, nyirkos rétek tömeges, állományalkotó faja. Jellegzetessége, hogy igen sok pollent termel – a mintegy 400 millió pollenszemmel ez a faj növényvilágunk legtöbb pollent virágport termelő tagjai közé tartozik.
Mindkét növényfaj, hasonlóan a nemzetség többi fajához, mérgező növénynek számítanak, jelentős oxalát-tartalmuk miatt. E szer hatása állatoknál okozhat veseelfajulást, továbbá étvágytalanságot, nyálzást, gyomor-, és bélgyulladást. A kerti sóska fogyasztása hasonló problémák miatt nem tanácsos veseproblémákkal bajlódók esetében.


A Rumex fajok mindegyike nagy mennyiségű virágport termel, és ezzel jelentősen hozzájárulhat az allergiás tünetek fokozódásához.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak