Különleges időjárás világszerte
2009-07-16 18:10:00

Az időjárás folyamatosan változik és alakul körülöttünk. Változását a bőrünkön érezzük, amikor a tűző Nap szinte leolvasztja arcunkról a felhólyagzott napszemüveget, vagy a miniszoknya csücskét már teljesen eláztatja a hirtelen lezúduló, topp-ostromló nyári zivatar.

A körülöttünk zuhogó csapadékot hamarosan felissza a föld, a beton pocsolyáiból felkúszik az égbe, hogy aztán talán éppen Afrikában zúduljon le újra. A cipő sarkáról egy lépés közben lerúgott esőcsepp társaival összefagyva egy távoli kontinensen már embereket ölhet. A szélsőséges időjárás itt tombol, izzaszt, sodor és gyilkol körülöttünk, szerte a világban.

Emberáldozatokat követelő ciklon a trópusokon
A Csendes-óceán nyugati részén újabb ciklon szedi halálos sebesültjeit. A Nangka ciklon a Fülöp-szigeteken korábban nyolc ember életét követelte, és tizenegy fő tűnt el. Országszerte fennakadásokat okozott a légúti közlekedésben: több mint tízezer utas rekedt a kikötőkben és repülőtereken. A ciklon útját áradások és földcsuszamlások mutatják, amik további áldozatokat követeltek maguknak. A továbbra is trópusi vihar fokozatú ciklon Kína és Taiwan felé vette útját.

Ausztriában vörös és narancssárga riasztás
Pánikhangulat uralkodik néhány héttel ezelőtt az árvízzel fenyegetett területeken, Ausztriában is. Az osztrák meteorológusok a legmagasabb, vörös színű veszélyjelzést léptették érvénybe a további esőzések miatt. A riasztás értelmében további felhőszakadást „jósoltak” az ország stájerországi részén, ahol amúgy is komoly gondokat okozott az időjárástól különleges erővel levonuló árvíz miatt.
Az ország többi részében narancssárga riasztás lépett életbe az egész országra kiterjedő nagy esőzések miatt. Egy-egy gócban nem kevesebb, mint 45-120 mm közötti csapadékmennyiség zúdulhat le néhány óra leforgása alatt.

Gyilkos időjárás Kínában
Embereket zár el a külvilágtól, földek mozdulnak, víz mos el kisebb településeket a távoli országban tomboló elemek miatt. Két ember vesztette életét és további több mint hatvanezer lakosnak kellett otthonaikat, házaikat hátrahagyniuk az elmúlt néhány hét alatt. Legsúlyosabban az ország keleti részén található Jiangxi tartományt érintette az ítéletidő. Átlagosan 97 mm csapadék hullott a tartomány területén, de Niedu város körzetében több mint 540 mm-nyit mértek.
Korábban Kína tengerparti területein tombolt vihar, öt méteres hullámokat gerjesztve. A tengervíz elöntötte a part menti területeket, munkásokat zárva el a külvilágtól. Két hajó egymásnak csapódott, a rajtuk tartózkodó 37 főből hét eltűnt.

Mi a tanulság?
Talán az, hogy az ilyen, és hasonló jeleket figyelmeztetésnek kellene venni. Tisztelni és óvni kellene azt a Földet, amelyen élünk, s nem kihasználni! S nem szabadna elfelejteni egyetlen pillanatra sem, hogy e Föld tart életben mindannyiunkat!

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak