Közkedvelt magyar Fertő
2009-07-18 18:10:00

A határmenti Fertő, vagy ahogy a német turisták nevezik, Neusiedler (régebben Neusiedel) See, Magyarország északnyugati részénél található. Területén Ausztria és Magyarország osztozik, nagyobbik része az osztrák területé. A Fertő tó két partján magyar és osztrák részről is egy-egy nemzeti park épült. Magyarországi partvidéke a Fertő-Hanság Nemzeti Park területe, az ausztriai part a Neusiedler See-Seewinkel Ramsar Nemzeti Parkhoz tartozik. A Fertő-táj, és ennek részeként Fertő tó a világörökség része.

Jellegzetességeit tekintve igen előkelő címeket szerezhetne, ugyanis a Fertő tó Eurázsia legnyugatabbra fekvő sztyepptava-szikterülete és egyben Európa legnagyobb sós vizű tava. Közép-Európa harmadik legnagyobb területű állóvize, mégis a Balaton után a második legkönnyebben felmelegedő tó Közép-Európában. Nádrengetege európai jelentőségű madárparadicsom.

Már 20 ezer éve éke Magyarországnak és Ausztriának. Az ősi időkben, mikor emberi kéz még nem változtatta meg a tó tulajdonságait, a Fertő és a Hanság vízjárta, tőzeges vidéke összefüggő vízrendszert alkotott. Ez az időszak egészen a XVIII. század második feléig tartott.
A rómaiak Pelso, Pejso illetve, Peiso és Lacus Peiso néven ismerték (azonban a Pelso nevet a Balatonra is alkalmazták). Id. Plinius jegyezte fel elsőként a Fertő tó időszakos teljes kiszáradását. A 4. században azonban állítólag Galerius császár szándékosan kiszáríttatta, de tervbe kudarcba fulladt, ugyanis a tó csakhamar újra megtelt vízzel. Kiszáradási folyamata természetes módon a történelem során többször is megismétlődött, utoljára a 19. század '60-as, '70-es éveiben.

Legendás kiszáradása a 19. században esett meg. 1855-ben a tó először alig láthatóan, majd szemmel követhetően húzódott vissza. 1866 júliusában a tó végleg eltűnt. Iszap maradt hátra utána, amiben veszélyes volt a járás. 1869-ben a teljesen kiszáradt medret felszántották és bevetették. A tóból a szikport a lakosok összeseperték és szappant készítettek belőle. Kiszáradása alatt megfigyelhető volt környékén a délibáb jelensége is.

A Fertő tónál és környékén viszonylag kis területen belül is rendkívül változatos növény- és állatvilágot lehet felfedezni, annak okán, hogy a területen van kontinentális alföldi sztyeppei tó (hozzávetőlegesen 80 sósvizű halastó), szub-mediterrán dombok és szub-alpin hegyek, valamint magashegységek. Ezek az eltérő klimatikus feltételek gazdag, Európában egyedülálló természeti jellegzetességeket hoztak létre.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak