Klímakatasztrófa a küszöbön
2009-07-16 18:05:00

Nemzetközi tudóscsapat figyelmeztet a globális felmelegedés folyományaként bekövetkező klímakatasztrófára. Hirtelen és elkerülhetetlen éghajlati változásról beszélünk, amely a vártnál gyorsabban következik be.

36 oldalad tanulmány számol be a Földön lezajló folyamatokról, amelyek sebessége a vártnál is gyorsabb. Az óceánok hőmérsékletének emelkedése, a sarki jégtakaró olvadása, és az ezzel együtt a tengerszint emelkedése, az extrém éghajlati jelenségek felbukkanása mind-mind jóval hamarabb következnek be a szakemberek megfigyelései szerint, mint ahogy az addigi mérések eredményei alapján feltételezték.

A márciusi koppenhágai klímakonferencián röppent fel a hír a jelentés fontosságáról, ami közel 1400 olyan tanulmányról számolt be, amely bizonyítja a rohamosan közeledő katasztrófát, és szétzúzza a kutatók eddigi jóslatait.
Az üvegházhatást okozó gázkibocsátás és egyéb, a Föld klímáját befolyásoló tényezők már igazoltan elérték az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) által meghatározott határérték legfelsőbb szintjét, illetve annak közelébe értek.

Kicsúszik a kezünkből az irányítás?
Immár természetes folyamattá kezd válni az üvegházhatás kialakulása. Lehetséges, hogy az évezredek óta a sarkvidéki jégtakaró alatti mély talajrétegekbe fagyott (a szén-dioxidnál jóval erősebb üvegházhatású gáznak bizonyuló) metán elkezd felszabadulni és összeolvadni a jégkörrel, felgyorsítva a felmelegedés folyamatát. Maga a Föld is elkezdte kivenni a részét a pusztításból.

Az eddig nagy mértékű elnyelőnek számító erdős területek és óceánok sem képesek már elvonni a légkörből a szükséges mennyiséget az üzemanyagok elégetéséből származó szén-dioxidból, így környezetünk is egyre telítettebb. Ennek következményeként pedig tovább nőhet az átlaghőmérséklet.
„A két Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés óriási kihívást fog jelenteni a jelen kor társadalmainak, és valószínűleg az egész évszázad során, valamint azt követően is komoly szociális és környezeti felfordulásokat fog okozni” – hangzott el a találkozón.
A figyelem nem csupán a szakemberekre összpontosul: a hozzáértők azonnali lépéseket szorgalmaznak a politikusoktól, hogy ők is tegyenek a globális hőmérséklet emelkedésének megakadályozása érdekében.

A legfrissebb kutatások szerint a helyzet nem tűr halasztást. A kibocsátás azonnali visszaszorítása elengedhetetlen, mivel a határvonalak átlépésével visszafordíthatatlanná válik a globális felmelegedés.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak