Két Napunk van?
2009-07-10 18:21:00

Frontok jönnek-mennek Magyarország felett. Hol hőséget sodor magával a szél, hol borzasztó, télutót idéző hidegek érkeznek. Néhány helyre pedig új Napok érkeznek általa? Nem, erről szó sincs! Magyarországon egy új, erre a földrajzi helyre nem jellemző természeti jelenséget figyelhetnek meg azok, akik gyakorta pillantanak fel az égre. Ők ne lepődjenek meg, valóban lehetséges, hogy több Napot látnak! Ez a halojeleség.

A halo nem más, mint a Nap vagy a Hold körül megjelenő fényjelenség.
Ilyen jelenségeket figyeltek meg mostanában Magyarország-szerte. Már az előző évben is hallhattunk róla. 2008. januárban a Mátránál került megörökítésre ilyen jelenség, majd egy hónapra és egy évre rá Ludányhalászi felett.

Ez év június második felében egy beérkező front teremtette meg Magyarországon a halojelenséghez szükséges feltételeket. Június 23-án több típusú halok is megfigyelhetőek voltak, a legkisebb 9 fok sugarútól egészen a nagyobbakig: 18, 22, 24 és 46 fokosok is észlelhetők voltak. E jelenséget a 8-12 km magasban képződő fátyol- és pehelyfelhőkben levő jégkristályok okozzák a felső légrétegekben.
A jelenség kialakulásához egészen különleges jégkristályok szükségesek, ezek különböző elrendeződése hozza létre a halo egyes részeit, azáltal, hogy a bizonyos speciális formájú jégszemcséken a nap fénye megtörik. A fénytörés következtében változatos formájú optikai jelenségek alakulhatnak ki, amelyek lehetnek elég rövid életűek, esetenként alig pár másodpercesek, vagy akár tarthatnak több órán át is.

Meteorológiai szempontból többfajta ilyen égi jelenséget különböztetünk meg:
Az egyik leggyakoribb jelenség a melléknap.
Kialakulása a naplemente előtti második órában a leggyakoribb. Ekkor két további fényjelenség ragyog fel a Nap mellett (jobboldali és baloldali melléknapok), amelyek lehetnek egyszerű fehér folt, de akár kontrasztos, többszínű fényjelenség is. Amennyiben a levegő hőmérséklete -20, -30 fokos és telítve van jégszemekkel, akkor nem csak az égen, hanem közvetlenül a föld felett is kialakulhat. Ez az angol nyelv „napkutyája”.

A másik, hasonló jelenség a mellékhold.
A mellékhold kialakulásának feltételei hasonlóak a melléknapéhoz. A legnagyobb és egyben nagyon fontos különbség, hogy itt a fényforrások nem a Nap, hanem a Hold körül alakulnak ki. Ehhez azonban szükséges, hogy a Hold alacsonyan tartózkodjon.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak