Izületi gyulladás és az időjárás összefüggései
2009-05-20 13:07:00

Már időszámításunk előtt 400 körül születtek feljegyzések arra vonatkozóan, hogy a betegségek kapcsolatba hozhatóak az időjárás változásaival. Ám ez teljes egészében azóta sem alátámasztott. Ami elmondható, hogy aktivitásunkat erősen befolyásolja egy borongós nap. Az időjárás változásaira érzékeny betegségeknek látszanak az alábbiak: derékfájdalom, köszvény, fejfájás, kedélyállapot-zavarokat kísérő fájdalmak és izületi gyulladások.

A felsoroltak közül pedig leginkább a legutóbbi betegségre gyakorolt időjárási változások hatásait vizsgálták, azaz hogy milyen összefüggések vannak a két jelenség között. Az ízületek közül leginkább érintettek a térd, a váll, a csípő, a kéz és a láb ujjai.

Az izületi fájdalomnak igen sokféle típusa lehet. A vizsgálatok a betegek által panaszolt fájdalmakat vették számításba, nem pedig az objektív teszteket: például a vérképet, vagy az orvos által végzett fizikális és egyéb vizsgálatokat. A tudományos vizsgálatok eredményei tehát inkább szubjektívnek tűnnek, mint mérhetőnek.

Az időjárás paraméterei tekintetében is sokféleség uralkodik: hőmérséklet, légnyomás, eső, páratartalom, viharzónák, várható napsütés. Éppen emiatt előfordulhat, hogy az orvosok hamis tudatot ébresztettek a vizsgált páciensekben. Mivel lehet, hogy intenzív fájdalmat észlelt valaki akkor, amikor éppen rossz idő volt, és ezt okvetlenül összefüggésbe hozta az izületi gondjaival. Tehát az alany úgy gondolta, hogy a fájdalmat az időjárás negatív irányú változása keltette. Mert valamilyen okot kellett a fájdalom eredetére találni.

Ám valóban léteznek okok, melyek felhasználhatóak az izületi fájdalmak kialakulásának magyarázatára. A hőmérséklet-változások a szövetekre tényleges hatást gyakorolnak. Az inak, izmok, csontok állománya, „sűrűsége” más és más, a hideg és nedves, nyirkos idő megnyúlást, vagy összehúzódást idézhet elő bennük. Erre megoldás a meleg, illetve forró fürdő, mely mérsékelheti a fájdalmat.

A légnyomásváltozások növelhetik az ízületi merevséget, és kiválthatnak olyan mozgásformákat, amelyek a már érzékeny ízületekben felerősítik a fájdalmat. A légnyomásváltozás a test nyomásviszonyaira is hat, és átmeneti egyensúlyzavart okoz, érzékenyebbé teszi az idegvégződéseket. Ha a légnyomás esik, a szövetek állapota romlik, a gyulladás fokozódik, és a fájdalom is ezzel egyidejűleg.

Az időjárás változásai az arra érzékenyeken rontják a kedélyállapotot és érzékenyebbé teszik a szervezetet a fájdalomingerekre.
A betegségnek különböző típusai vannak a gyulladt ízületek száma, a betegség lefolyása és időtartama szerint. Az ízületi gyulladások egy részének oka ismeretlen. A tudományos bizonyított tapasztalatok, tények még hiányosak. Mindenesetre, ha bármely konkrét, alátámasztott összefüggésre is fény derülne az ízületi gyulladások természete és az időjárás változásai, a klíma között, az izületi gyulladásos betegek hosszú távú életkilátásaira ez akkor sem lesz döntő befolyással.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak