Irány a strand!
2009-07-16 18:00:00

A strandolni, jó, főleg a maihoz hasonló tikkasztó hőségben. Hűsölni lehet fürdőkben, uszodákban, városi strandokon, aqua-parkokban, tóban, folyóban. Elképesztően nagy a választék. Ha nagy nehezen sikerült eldöntenünk hová megyünk, jön a dilemma, hogy mit is vigyünk magunkkal. Ezt az is befolyásolja, ki jön velünk. De most csak magunkra koncentráljunk, hogy miként legyünk trendi a strandon is!

A papucs
Évek óta dívik a flip-flop papucs, ami kötelező. Kényelmes, sokszínű, és csajos – legalábbis strandra tökéletesen megfelel. Szinte minden lábbelikkel foglalkozó márka állított össze saját kollekciót, de akadnak csinos darabok a noname márkák polcain is. Nevével ellentétben nem a távol keleten született, hanem egészen közel hozzánk, a Nílus partjainál. Már az ókori egyiptomiak is ismerték. Miért ne ismerték volna, hiszen ez a legegyszerűbb lábbeli közel és távol. Finoman megmunkált fából, papiruszból, később bőrből, arannyal díszítve készíttették. Keleten csak később jelent meg, európai szemmel furcsa módon zoknival hordták. A speciális zokni külön erre a célra tervezték, egy bevágással a két lábujj között. A mai gumi változat sokkal kényelmesebb, mint elődei. Ma már vannak magas sarkú modellek is, de a strandon inkább hanyagoljuk ezeket.

A ruha
A strandruha választéka széles, szinte mindent felvehetsz, amit egy erős kánikulai napon megengednél magadnak. Aprócska sortok, pici pólók, vagy hatalmas kendők, dívás tunikák, te döntesz, de a színekre azért érdemes kicsit odafigyelni.
A strandruhák története is érdekes. Régen amelyik hölgynek (de az uraknak is) kedve támadt fürdeni, a lába hegyétől a feje búbjáig köteles volt védeni az erkölcsöt mindenféle habos-babos ruhadarabbal. Ma szerencsére ez nem így van, a strandon akár bikiniben is végig császkálhatnánk. Ha valaki mégis szégyenlősebb ennél, nyugodtan vegyen fel a fürdőruha fölé valami kényelmes ruhadarabot. Ajánljuk ezt a bátrabbaknak, kevésbé szégyenlőseknek is, hiszen miért ne lehetnének titokzatosabbak és divatosabbak ők is.

A folyadék
Ha strandra megyünk, hajlamosak vagyunk megfeledkezni a folyadék-utánpótlásról. A tűző nap és a víz kiszívja belőlünk a vizet, ezért erre figyelnünk kell. Vigyünk magunkkal hűtőtáskát, hogy mindig kellemes hőmérsékleten ihassunk üdítőt, mert a strandok kiszolgálásában sajnos nem mindig bízhatunk meg.

A pléd
Plédet természetesen a felszereléséhez illőt válasszunk, de a törölköző és polifoam is megteszi. A lényeg, hogy díva összképéhez nem illik, ha egy mesefigura kacsint vissza a törülközőről.

A védelem
A napolaj az egyetlen, amivel nem spórolhatunk. A bőrünk egész életünkön elkísér, nem hagyhatjuk, hogy elvegye az önbizalmunkat egy heg, vagy korai ránc, főleg ha az öregedést késleltetni tudjuk. Mindig a bőrünknek megfelelő típust válasszuk, különösen most, hogy Magyarországon rekord erősségű UV sugárzást mértek. Kevesen tudják, hogy a nap sugarai akár másod fokú égési sérülést is okozhatnak, amely hólyagokkal és akár maradandó hegekkel is járhat.

A napernyő
A strand leglátványosabb kelléke a napernyő. Fontos eleme a védekezésnek, főleg ha nincs egy árnyékot adó fa sem a közelben, hiszen véd a napszúrástól és a leégéstől is. Párezer forintért már lehet kapni a klasszikus, gyermekkorunkból is jól ismert típust, ami cikkenként más színt ölt, de vannak egyszínű és mintás modellek is.

Egyéb kiegészítők
Hasonló szerepet tölt be egy széles karimájú szalmakalap is, amíg elugrunk egy jégkrémért – és még a szerelésünket is feldobja. A 400-as UV-szűrős napszemüveget se felejtsük szemünk világát semmi más nem védi meg.
Végül de nem utolsó sorban ne feledjük a matracot. Választhatjuk a néhány száz forintba kerülő matracot is, vagy egészen különleges darabokat. Mindenesetre egyet mindenképpen vinnünk kell magunkkal! Senkinek nem újdonság a vízen lebegő fotel, de vajon hallottunk-e már olyan matracról, ami vigyáz az egészségünkre is? Egy újfajta matrac egy részén a felfújható hólyagok helyett hálót feszítettek ki, hogy áteressze a vizet, így akadályozva meg hogy testünk felhevüljön. Ezután már a vízbe ugrást nem okoz problémát.
És még mielőtt elfelejtenénk a legjobbat: ha társasággal igyekszünk a strandra, ne felejtsük otthon a strandlabdát sem!

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak