Hűtés vagy kommunikáció?
2009-07-15 17:58:00

Régen az úri hölgyek legyezőjük nélkül egy lépést sem tettek, így nem csoda, hogy nem csak maguk hűsítésére használták, hanem kommunikáció céljából is. A fiatal hölgyek és lovagjaik így beszélgettek, üzentek egymásnak általában a társasági eseményeken. A gardedámok pedig semmit sem vettek észre mindebből.

Ezt a nyelvet legyezőnyelvnek nevezik, és Spanyolországból ered, mivel ott az éghajlat miatt és a kor divatjának köszönhetően a nők mindig hordtak magukkal legyezőt a hétköznapokban és a bálokon, kisebb összejöveteleken egyaránt. A hölgyek legyezői különböző fazonban, színben és méretben voltak megtalálhatóak. A színe és mintája ugyancsak jelzéssel szolgált.

A legyezőnyelv a legyező különböző tartásával és mozgatásával adott jelekből áll, amelyeknek különféle jelentésük van, és titkos szerelmi beszélgetésekre szolgáltak. A mozdulatok nem bonyolultak, könnyen elsajátíthatóak voltak, és az urak is könnyedén megértették a jelzéseket, amiket a hölgyek küldtek feléjük. Ráadásul csak egy könnyen kezelhető legyező kellett hozzá.

Néhány mozdulat és azok jelentése
Hogyha a hölgy lassan legyezte magát, az azt jelentette, hogy házas. Viszont, ha gyorsan legyezett, akkor azt üzente, hogy megkérték a kezét. Amennyiben azt szerette volna közölni, hogy szereti az illetőt, akkor a nyitott legyezőt az arca előtt tartotta, a szem alsó vonala alatt, és onnan pillantott a férfi felé. Az igent az összezárt legyező jobb orcán nyugtatásával, míg a nemet, ugyanígy, de a bal orcán való tartással jelezték.

Ez csupán csak néhány mozdulat a sok közül, amelyeket régen használtak.
Mára a legyezőnyelv feledésbe merült, és legyezővel járó nőket is csak nagy ritkán láthatunk.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak