Hőségrekordok nyomában
2009-07-21 18:20:00

A tavaly előtti évben, 2007. július 20-án mérték a legmelegebbet hazánkban, pontosan 41,9°C-ot Kiskunhalason, amelyre azóta se volt példa. Viszont ezen a héten az időjárás-jelentések szerint a hőmérséklet néhol elérheti akár a 39°C-ot is, ami elég ritka a Kárpát-medencében.

Egyes számítások szerint 2060-ban már 49°C-ot is mérhetünk, ami még most hihetetlen messzi időpontnak tűnhet, de ez még a mi, illetve a gyerekeink életét is megkeserítheti.

A hőség miatt köztudott, hogy a koncentráció lankad, ezért átlagosan 33 százalékkal nő a halálos balesetek száma az utakon. Mindenki, aki teheti ilyen hőségben, ne menjen ki a szabadba, illetve ha muszáj a dolgait intézni, akkor vigyen magával sok folyadékot, mert ilyen forróságban hajlamos az ember szervezete kiszáradás közeli állapotba kerülni. Aki ilyenkor autóval indul nyaralni vagy munkába, és teheti, ne spóroljon azzal a néhány deci üzemanyaggal, és kapcsolja be a klímát az autóban, mert akár életet is menthet a biztos koncentráció.

Az idősebb korosztályt, főleg azoknak, akinek érzékeny a szíve, vagy netán szívproblémái vannak, nagyon megviseli ez a hőség. Ezért az idősebbek – ha tehetik –, inkább kora reggel intézzék ügyeiket, a déli órák rekkenő hősége ugyanis nagyon megterhelheti szívüket.

Az elmúlt években, mikor tartós forróság volt, már tavaink vize sem érződik olyan hűsítőnek. Az elmúlt években többször is előfordult, hogy a Balaton vizének hőmérséklete elérte a 30°C-ot, ami melegnek számít a hűsölni vágyóknak.

Ha a globális felmelegedés mértéke nem csökken 2050-re a Pireneusokban található gleccserek nyomtalanul elolvadnak – véli egy spanyol kutatócsoport. A kutatás vezetője szerint a gleccserek sínylik meg ezt a folyamatot elsőként. Az Ibériai-félszigeten minimum 94 gleccser olvadt el az 1880 és 1980-as évek között. 1980-tól napjainkig pedig újabb 17 gleccserrel gyarapodott ez a szám, így összességében a 111 pedig már egy elég ijesztő szám. A jégmezők elolvadása, a tenger, illetve az óceánok vízszintjének emelkedéséhez vezet, ami azt jelenti, hogy a most még nem sokkal a tengerszint felett lévő helyeket hamarosan elöntheti a víz. Ennek a veszélynek van kitéve például Hollandia is.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak