Holdfogyatkozás
2009-05-20 12:55:00

A hold- és napfogyatkozások megfigyelései – nem véletlenül - az égboltkémlelők kedvelt tevékenységei. Amikor a Föld árnyéka a Holdra esik, azt nevezzük holdfogyatkozásnak. Furcsa nyelvhelyességi ellentmondásnak tűnhet, hogy a holdfogyatkozás teliholdkor történik. Ami szintén szokatlan, hogy teljes holdfogyatkozást kevesebbet láthatunk, mint teljes napfogyatkozást. A Föld egy-egy pontjára vonatkoztatva azonban mégis sokkal gyakoribbak, mivel egy időben a Föld felszínének a feléről láthatók. A Föld Hold felé forduló oldaláról mindenhonnan látható, a napfogyatkozás viszont csak kisebb területről figyelhető meg. A napfogyatkozás nappal, fény elvonásával történik, még a holdfogyatkozáskor este van, így azt nem érzékeljük, hiszen jobb esetben épp az igazak álmát alusszuk.

Egy hosszabb holdfogyatkozás akár több óráig is eltarthat. A Hold ilyenkor fokozatosan elsötétedik, de sosem lesz teljesen sötét. A teljes fogyatkozás idején sem lesz teljesen láthatatlan, hanem narancssárgává válik. Ilyenkor a bolygónk légköre által szórt, alkonyatihoz hasonló napfény világítja meg a Holdat, ez az oka a narancsszínnek. A teljes holdfogyatkozás során a Hold teljesen a Föld árnyékába kerül.

Részleges holdfogyatkozásról akkor beszélünk, ha a Hold csak részben lép be a Föld árnyékának belső részébe. Ilyenkor a Föld szürke árnyékot vet a Hold felszínének egy részére.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak