Hétvégente egy világvége
2009-07-26 18:10:00

Már hetek óta tervezzünk a családdal egy hétvégi kiruccanást a strandra, de sajnos mindig meghiúsult. Családi események, vagy ami jellemzőbb, egy zivatar állta gátját a családi hétvégének.

Biztosan mindenki észrevette már, hogy ezen a nyáron valahogy nehezebb kifogni a napos időt a dolgozó embernek. Talán ez csak egy érzet, mint a pont mindig előttem zár be a pénztár, vagy megy el a busz, esetleg egy gonosz összeesküvés a Kárpát medenceiek ellen? Vagy tényleg létezik az a pech sorozat, amely képes megállítani a hűsölni vágyókat?

A meteorológusok szerint előfordulhat. Az Európába érkező frontok többsége Izlandon keletkezik 6-8 napos időközönként, ezeknek kb. egy hét kell, hogy a Kárpát medencéhez érjenek. Itt aztán meg kell küzdeniük a térségben uralkodó anticiklonnal, amelyek néha annyira megerősödnek, hogy megakadályozzák a hidegfront beáramlását. Ilyenkor szokott előfordulni a 3-4 hetes forró nyári aszály.

Most azonban hétről hétre jönnek a viharok, ráadásul mindegyikre hétről hétre rá aggatják az év vihara címet is. A fiatalok hüledeznek, hogy lehet ez, az idősek pedig esküdöznek, hogy ők még ilyen erős vihart életükben nem láttak. Vajon mi erősítheti fel annyira a viharokat, hogy az eddig békés Kárpát-medence lakói is védekezésre kényszerülnek, mint a hatalmas golyóbis többi lakója?

Nekünk kijutott a vegyes-felvágott. Az aszálytól kezdve a hatalmas árvizekig, szerencsére egyelőre csak kicsi hurrikánoktól a mindent elsöprő orkánokig minden megfordult itt az elmúlt 10 évben, holott előtte példanélküli eseménynek számítottak volna. Addig megvédtek a Kárpátok, most azonban érdemes lesz újra átgondolni az építkezésben használt biztonsági szabványokat, hogy az épületek ellenálljanak az „új” szél őrjöngésének.

Lássuk az okokat!
Több teória létezik az óriás viharok magyarázására, de általában mindig akad valaki, vagy valakik, akik ezeket elutasítják.
Az egyik tanulmány szerint a probléma legfőbb okozója a légköri szennyezettség, amely erősen befolyásolja az óceáni időjárás-rendszereket. A szennyeződés befolyásolja az atmoszféra rétegeit, a légnyomást, a hőmérsékletet, a légmozgásokat, amik eddig sosem látott erősségű viharokhoz vezethetnek. A számítások azt igazolják, hogy probléma legfőbb okozója a gyorsan fejlődő Kína. Ahol az eddig nagymennyiségű acél exportját lassan negatív előjellel lehetne ellátni, mert a hatalmas acélipari beruházások számára lassan nem lesz elég az ország saját termelése sem. Az acéliparon belül a gépipar növekedés okozza a legnagyobb szennyezést. Kína külügyminisztere tagadja, hogy az ő országukon ekkora felelősség lenne, szerinte Európa és Amerika sokkal nagyobb mértékben járulnak hozzá az időjárás változásához.
A tény azonban tény marad: időjárásunk változott, és lassan éghajlatunk is megváltozik.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak