Ha kibújnánk a bőrünkből
2009-07-11 18:00:00

A bőr húzódik, fáj, éget. Érintésre érzékeny, még a ruha súrlódása is olyan érzést kelt, mintha tompa tűpárnát nyomnának bőrünkhöz. Ingerli a víz, a nap pedig egyre inkább perzseli. Ha ezekkel a kellemetlen hatásokat érezzük napozás közben/alatt/után, akkor jobb, ha szembenézünk a ténnyel: leégtünk.

A leégés veszélye leginkább azokat fenyegeti, akik alábecsülik a nap erejét, vagy egyszerűen nem tartanak be bizonyos előírásokat.
Leégéskor testünk és a leégett bőr reakciója hasonló, mintha leforráztuk, vagy megperzseltük volna magunkat. A lezajló folyamat szinte ugyanaz mindkét esetben. A hő fizikai károsító hatása következtében a bőr felsőbb rétegeinek megnő a vérellátás, hogy elvezesse a felesleges hőt, majd prosztaglandin szabadul fel. Kialakul a fájdalomérzet, amely figyelmeztet a bekövetkező károsodásra, majd a szövetek közé folyadék csapódik ki, így válik láthatóvá a gyulladás három fő ismérve (fájdalom, duzzanat, bőrpír).

A leégés mechanizmusa
A napfény kémiai reakciókat indít el a bőrben, amely során egy bizonyos melanin nevű védő pigment szabadul fel. A test ezzel az anyaggal próbálja ellensúlyozni vagy elkerülni az égést.
A melanin kiválasztásától bőrünk barnulni kezd. Ez az optikai tulajdonsága már fokozottan alkalmas az UV-A és B sugarak elleni védekezésre, azonban csupán ez az anyag nem véd meg a leégéstől. Ennek oka a napjainkra elvékonyult ózonréteg, aminek hatására Földünket, és vele együtt minket is magasabb szintű károsító sugárzás ér. A megnövekedett UV-A és B sugárzás roncsoló hatásával szemben a bőrünk egymagában már nem bír versenyre kelni. Szerencsés kivételnek számítanak a védikus, a negrid és indián rasszok emberei, akiknek bőre lényegesen több melanint tartalmaz, ezért erősebben verik vissza a napfény káros hatású sugarait.

Leégés után
Ha már megtörtént a baj, akkor rengeteg módszert találhatunk a tünetek könnyebbé és elviselhetőbbé téltelére.

Mindenki másra esküszik és mindenkinek más és más szer váltja ki a várt hatást. Ez függ a bőrtípustól, illetve a leégés mértékétől (akár másodfokú égéi sérülést is szerezhetünk egy napozás során!!) is.

Íme néhány ötlet a fájdalom és bőrpír enyhítésére:

  • Gyógyszertárakban több szert is kaphatunk a tünetek enyhítésére és a bőr gyógyulásának gyorsítására.
  • Próbálkozhatunk „természetes” módszerekkel is, amelyeknek hitelességéről csak a használat során bizonyosodhatunk meg. Pl.: öblítsük le a leégett bőrt tejjel.
  • Az is segíthet, ha éjszakára cukor és tojásfehérje keverékével borogatjuk, majd reggel vízzel lemossuk.
  • Mások a tejföl vagy a natúrjoghurt-pakolásra esküsznek, melyet szintén egész éjszaka a leégett felületen kell hagyni, reggel pedig vízzel gondosan leöblíteni.


Ha netán mégsem akarnánk semmilyen gyógyszerhez vagy házi praktikához folyamodni, akkor sem kell félni, ugyanis a hatások 3-4 napon belül már csökkennek, vagy el is múlnak, és kellemes barnaság veheti át a pirosság helyét. A gond csupán az, hogy fokozatossággal és gyakori, rövidebb ideig tartó napozással, szenvedés nélkül szintúgy el lehet érni ugyanezt a hatást. Tanácsos volna inkább azt az utat választani, mert kevésbé káros bőrünkre és egészségünkre!

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
06:52 16:05
21:27 12:14
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak