Ha fúj a szél...
2009-07-13 18:01:00

Az energiaválság idején az ember elgondolkozik, hogy vajon mivel lehetne elkerülni a katasztrófát, vagy legalább enyhíteni azt, ha mást nem is tudunk tenni. A nap, a víz, a szél, a biomassza mind megújuló energiaforrások, és megoldást nyújtanak a problémára, rajtunk áll hogy okosan használjuk-e fel.

Az egyik megoldás a szélenergia. Aminek csak két hátránya van: nagyon hangos és veszélyezteti a madarakat. Az energia ingyen van, csak az eszköz, amely befogja, kerül rettenetesen sokba, ezért magánhasználatra ritkán vásárolják. Hollandiában nem egy farmer és család fogott össze közös szélturbinák építtetéséhez. Így az energiafogyasztásuk ingyen biztosítva van, a többletet pedig eladják a helyi energiaszolgáltatónak, ebből fedezik a részleteket. A működési elve nagyon egyszerű: a szél meghajtja a propellereket, amik megmozgatják a turbinát, amely áramot termel. Az ily módon előállított áramot vezetékeken szállítják el a felhasználási helyre. A szerkezet maga természetesen sokkal bonyolultabb.
A hangja szinte elviselhetetlen, lakott területen nem is lehet beüzemelni. Az állatvilágot elriasztja a környékről, ami egy termőföld területén még hasznos is lehet, de azon kívül megzavarja az élővilágot.

Eddig csak kellően szeles környéken lehetett használni, most viszont egy újdonságnak köszönhetően nem csak halkabb, de hatékonyabb is lett. Az amerikaiak találták fel, és egy amerikai cég árulja is házi használatra az egészen kicsi malmokat is. A kínaiak viszont tovább fejlesztették, és egy hatalmas szélerőművet terveznek építeni az egyre növekvő és energiaéhes kínai lakosság számára. A súrlódást mágnesesen lebegő lapátokkal csökkentik, hasonlóan a japán mágnes vasúthoz. Ezzel a módszerrel az eszköz külseje is megváltozott, a forgás tengelye vízszintesből függőleges lett, a lapátok függőlegesen vannak összekötve és leginkább egy medence szűrőberendezésére hasonlít. A módosított erőműnek már sokkal kisebb szélerősségű helyeken is megtérül az ára.

Az ember már régóta használja a szélenergiát, nem csak szélmalmok, hanem vitorlások meghajtására is, mellyel áruikat szállították a világ minden részére. Ma is használnak vitorlásokat, melyeket igen hatékonyra fejlesztettek, de ma már csak sportként űzik. Hollandiában nemzeti jelképpé vált a gabonát őrlő szélmalom, a modern változata viszont a megújuló energiaforrásokra való mielőbbi áttérést sürgető mozgalmak szimbóluma.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak