Gyertyán
2009-05-14 11:46:00

Fontos erdőalkotó fafélénk

A gyertyán a nyírfafélék családjába tartozó növénynemzetség. A mogyorófélék alcsaládjába sorolják. A nemzetség 30-40 fajának nagy része az északi mérsékelt égöv alatt él, legnagyobb részük Kelet-Ázsiában (főleg Kínában). Európában csak két faj, a közönséges gyertyán és a keleti gyertyán él.


Szürke törzse jellegzetes, hosszanti csíkozásáról messziről felismerhető. Levelét végigsimítva érezhető, hogy érdes, az erős erek miatt. A nyár folyamán láthatóvá válik a háromujjú kupacslevelek közötti makkocska, mely a szél segítségével terjed. A levelek színe világoszöld. Az ősszel megbarnult levelek a fiatal ágakról csak tavasszal, közvetlenül a rügyfakadás előtt hullnak le.


A gyertyánok lombhullatók, szürke törzse jellegzetes, hosszanti csíkozásáról messziről felismerhető, váltakozó állású, fűrészes, egyszerű leveleik 3-10 cm hosszúak. Virágai tavasszal nyíló, szél porozza őket, lecsüngő barkavirágzatot alkotnak, lombfakadás után, áprilisban virítanak. A porzós és termős barkák külön barkavirágzatokba tömörülnek, de ugyanazon a fán megtalálhatóak. A termés apró makkocska, kb. 3-6 mm hosszú kupacslevelek borítják. A kupacslevelek aszimmetriája miatt „szárnyként” működnek, a szél messzebbre röpteti így a termést. A szárny alakja segíthet az egyes fajok meghatározásában. Egy makkocskában tipikusan 10-30 mag található.


A gyertyán fája igen szilárd és kemény, nehéz vele dolgozni. Keménysége miatt azonban szekéralkatrészek, szerszámnyelek, gyaluk, különböző gazdasági eszközök, kaptafák, tekebabák készülnek belőle. Kiváló tűzifa és cipőszeg, parkettázásra is használják. Újabban a cellulózipar is felhasználja.
A közönséges gyertyán, kis-közepes méretű fa, tipikusan 10-20, néha 30 méter magas. Egész Európában előfordul Írország, Nagy-Britannia északi része és Skandinávia nagy része kivételével. Levelei 5-9 cm hosszúak, a kupacslevelek 3-4 cm-esek.

A keleti gyertyán Délkelet-Európában és Délnyugat-Ázsiában fordul elő, forró, száraz élőhelyeken. Kisebb méretű fa, a 10 métert ritkán haladja meg, gyakran cserjeszerű. Levelei csak 3-5 cm hosszúak. Egyetlen osztatlan, kb. 2 cm-es kupacslevele van.

Pollenriadó
Két faja él hazánkban, egyik őshonos nálunk, míg a másik balkáni eredetű. Alacsony pollenkoncentrációt regisztráltunk országszerte, csupán Nyíregyháza és Szekszárd emelkedik ki némileg magasabb éves pollen mennyiséggel. A mogyoróval mutatott keresztreakciója miatt hosszabban és erősebben adhat allergiás tüneteket, de elterjedtsége nem annyira jelentős városainkban.

Virágzása: április – május

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak