Fűzfa
2009-05-14 11:46:00

A fűzfa egy a fűzfafélék családjába tartozó több mint hatszáz fajú nemzettség. Az északi féltekén honos, hazánkban huszonhárom fajuk és ezek számos hibridje terjedt el. A legtöbb fajra a víz- és fényigényesség a jellemző, ezért folyó partokon, tavak körül és ártereken nő. Jól tűri az időszakos vízborítást is. Laza és kötött talajon egyaránt megél. Magyarországon február-márciusban virágzik, termése május-júniusban érik be. Magról és dugványról is jól szaporodik.


Fás szárú cserje- vagy fatermetű, lombhullató, kétlaki évelő növény. A fa-alakú fűzek előbb karógyökeret eresztenek, amelyekből később oldalgyökereket ereszt. Kérge kezdetben sima, zöld vagy vöröses zöld, majd mély hosszanti barázdákkal felrepedezik. Rügyei legtöbbször hosszúkásak, keskenyek és ághoz simulóak. Némelyik fajnál kopaszok és fénylők vagy enyhén molyhosak. A legtöbb faj hajtásai hosszúak, vékonyak, hajlékonyak, sárgás- vagy vöröses zöldek, gyakran lecsüngők. Leveleinek nyele általában rövid, a lemezek lándzsásak vagy tojásdadok, finoman fűrészelt szélűek, esetleg ép szélűek és hullámosak.


Virága egyivarú és barkaszerű, egyszerű felépítésű, hiányzik a virágtakaró. A hímivarú virágokban kevés a porzó, a nőivarú virágokban csak egyetlen termő van.


A fűzfát Európában már évezredek óta hasznosítják mind a gyógyításban, az iparban és a kertrendezésben is. Az ókori görögök például úgy hitték, hogy a múzsák a Fűzfák hegyén a Helikonon laknak, ezért szentként tisztelték. A középkorban pedig varázslények, boszorkányok és tündérek jelképének tartottak, a hozzájuk kapcsolódó legendák miatt az európai kultúrában a boldogtalan szerelem és a gyász jelképe lett, innen a szomorúfűz kifejezés is.


Számos hatóanyaga miatt régóta hasznosítják a gyógyításban. Kérge tartalmaz szalicint katechint csersavat, gyantát, enzimeket, és oxalát, amelyeknek gyulladásgátló, antiszeptikus, lázcsillapító, vérzéscsillapító hatása van.


Ajánlják belső vérzések, bélhurut reuma, ízületi gyulladások gyomorhurut lázzal járó megfázás ellen, fagyott testrészek aranyeres bántalmak gombás bőrbetegségek kezelésére. A magyar népi kézművesség is gazdagon felhasználja a fűzfa adottságait. Hajlékony ágaiból és könnyen faragható törzséből egyaránt készítenek bútorokat, kosarat és egyéb dísz és használati tárgyakat.

Pollenriadó
Hazánkban több mint tíz faja fordul elő, többségük nálunk is őshonos. Előfordulására leginkább ártereken, lápokon számíthatunk. Keresztreakció: nyárfa. Csak bizonyos városokban haladja meg pollenkoncentrációja a közepes kategóriát. Valószínűleg ültetések, parkok díszítő elemeiként kerültek a városok és környékük flóra elemei közé. A nagyobb folyók mentén nem ismerhető fel nagyobb pollenkoncentrációs mintázatuk.

Viszonylag hosszabb ideig vannak jelen a levegőben tavasszal, de mivel döntően rovarmegporzásúak, nem okoznak túl sok allergiás panaszt.

Virágzása: március - május

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak