Fiatalít vagy öregít?
2009-05-20 13:23:00

Alig várjuk a nyarat, hogy kifeküdjünk napozni, hiszen mindenki szép, fiatal és egészséges szeretne lenni. Az tény, hogy napfény nélkül nincs élet. A nap sugaraira szüksége van az emberi szervezetnek az egészséges működéséhez a mindennapi életben: a D, E vitaminok megszerzéséhez az aszkorbinsav, zsírok, fehérjék és mikroelemek feldolgozásához. Valamint az sem elhanyagolható igazság, hogy a napsugarak hatására a szervezetben fokozódik az úgynevezett „boldogság hormonok” termelődése.
Ugyanakkor, a napsugarak - a legfőbb okozói a bőr korai öregedésének. A folyamatos túlzott UV-sugárzás a bőr idő előtti öregedéséhez vezet. Elveszíti a rugalmasságát és vékonnyá, ráncossá válik.

A kozmetológusok és a gyógyszerkutatók ma már - a genetikának és immunológiának köszönhetően - olyan mechanizmusokat fejlesztettek ki, amelyek az UV-sugárzás káros hatásaitól védenek. Felveszik a harcot az idő előtti bőröregedés, a pigmentáció, a rákos elváltozások kialakulása, az anyagcsere folyamatok romlása, és még számos napsugárzás okozta probléma ellen.

Minél többet tudunk meg az UV-sugarak káros hatásairól, annál több napfényvédő szer és kapszula jelenik meg a piacon. A védőkrémekkel óvatosan kell bánnunk, hiszen sok esetben okozhatnak irritációt, allergiás tüneteket. A védekezés ellenére, a napsugárzás egy része így is bejut a bőrréteg alá és a DNS rongálódásához vezet, a sejtek elhalását idézi elő, amelyek a bőr immun védelméért felelnek. Ezért egyik elvárásunk, hogy a napvédőszerekbe antioxidánsokat, bőr kisimító és gyulladás gátló összetevőket alkalmazzanak. Szervezetünk természetes védekezőképességének aktivizálására a belső táplálás jelenti a legbiztonságosabb megoldást, mivel nem idéz elő allergiás tüneteteket, valamint nincs mellékhatása.
A tényleges öregedésnél a bőr minden rétege elvékonyodik, a hámréteg és a szaruréteg megvastagodik. Az ilyen bőrt hajlamos melanómává alakulni. Éppen ezért fontos, hogy bármilyen elváltozásnál feltétlenül forduljunk orvoshoz.

Áldás a víz!

A víz hatalmas és kemény szelleme, ha tisztelettel bánunk vele, megmutatja lágy, gondoskodó tiszta alakját is. A víz már évezredek óta szimbolizálja a tisztaságot,

Mennyi az esélye egy halálos kimenetelű villámcsapásnak?

Statisztikai adatok szerint, mely a népesség egészére levetített villámbaleseteket veszi alapul ennek esélye 1:28 000. Ez az érték azonban jó néhány egyéb tényezőtől is függ.

A világ új 7 természeti csodája

A világ hét épített csodája bizonyára mindenki számára ismertek. Kevésbé ismertek azonban a természeti csodák, következnek tehát ezek.

Mit jelent az eső intenzitása?

Amikor a levegő feláramlik, a magassággal egyre alacsonyabb a hőmérséklet, a melegebb légrétegben még gáznemű nedvesség láthatóvá válik, kicsapódik, felhő képződik.

Egyedülálló medencénk

A Kárpát-(Pannon)medencét északról és keletről a Kárpátok hegyvonulata, délről a Dinári hegység, míg nyugatról a Déli- és Keleti-Alpok határolják.

Napimádjunk helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad,
- - : - - - - : - -
- - : - - - - : - -
Hirdetés:
Hirdetés:
Ajánlott oldalak